" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

10.11.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Πρώτη ημέρα του Συνεδρίου της ΕΜΕ !

Την Παρασκευή στις 11 το πρωί , κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών του Πανελληνίου Μαθηματικού Συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στο Συνεδριακό Κέντρο Ελίτ.
Από πλευράς εισηγήσεων υπήρξαν και δύο κεντρικές εισηγήσεις δύο κεντρικών ομιλητών.
Στην εναρκτήρια κεντρική εισήγηση είχαμε μια εισήγηση του καθηγητού Παν. κ. Σταύρου Καλογερόπουλου, ο οποίος κατέπληξε το ακροατήριο παρουσιάζοντας ένα θέμα τα Συστήματα της φύσης από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μακρόκοσμο, μέσα από το πρίσμα των μαθηματικών, της Φυσικής , της Κοινωνιολογίας, και της Οικονομίας, παρουσιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η ανάπτυξη σε επίπεδο πληθυσμού, κατανάλωσης ενέργειας και παρουσιάζοντας τον προβληματισμό για το πώς και γιατί είναι αναστρέψιμη η οικονομική πορεία παγκοσμίως , παρουσιάζοντας δυνητικά σενάρια.
 Η εισήγηση έχοντας διεπιστημονικό χαρακτήρα και εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα, εντυπωσίασε το ακροατήριο που παρευρίσκετο εκείνη την ώρα (Ο κύριος όγκος των Συνέδρων έρχεται το απόγευμα, καθώς καταφθάνουν και οι κατοικούντες σε απομεμακρυσμένα μέρη της Χώρας Σύνεδροι. Ευτυχώς η ομιλία μαγνητοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί στο youtube, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της, καθώς αφορά όχι μόνο τους Μαθηματικούς, αλλά και όλο τον κόσμο.
Το απόγευμα είχαμε μια επίσης μια εξαιρετική εισήγηση του καθηγητή κ. ΣΤυλιανού Νεγρεπόντη, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αυτός είναι ο ιδρυτής μιας Σχολής Μαθηματικών για την ίδια της προσέγγιση της Μαθηματικής γνώσης.
Η συνήθης έκφραση «έχει δημιουργήσει σχολή» για κάποιον εξαιρετικό διακεκριμένο επιστήμονα, που συνήθως αποδίδεται , στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί κυριολεξία.
Ο κ. Νεγρεπόντης, αφού είχε ασχοληθεί επί πολλές δεκαετίες με κάθε μορφή ανώτερων μαθηματικών, κατέχοντας την κρίσιμη έδρα της Ανάλυσης στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία 15 χρόνια, μελετά τον Πλάτωνα εις βάθος, από τις πηγές και έχει καταλήξει σε εξαιρετικής σπουδαιότητος συμπεράσματα για την ίδια την Πλατωνική Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά, μέσω μιας δεσπόζουσας έννοιας που διαπερνά την φιλοσοφία του Πλάτωνα την οποία η αρχαίοι ανόμαζαν «ανθυφαίρεση»  και η οποία στην πιο απλή  της μορφή είναι ο ευκλείδειος αλγόριθμος εύρεσης του Μέγιστου κοινού διαιρέτη δύο φυσικών αριθμών.
Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι πάντοτε περατούμενη , καθώς οποιοδήποτε δύο φυσικοί αριθμοί, έχουν πάντοτε έναν κοινό διαιρέτη , που είναι η μονάδα.
Η ίδια διαδικασία , όταν αντί να αφορά ακεραίους, αφορά άλλα μεγέθη (ευθύγραμμα τμήματα, εμβαδά κτλ ) συνήθως δεν είναι  περατούμενη.
Αυτό επάγει το συμπέρασμα της ασυμμετρίας μεταξύ των μεγεθών, αυτό που λέμε και άρρητης σχέσης, άρρητο αριθμό. Πιο ειδικευμένα , όταν είμαστε σε θέση για ορισμένες σχέσεις να αναγνωρίσουμε μια περιοδικότητα στην ανθυφαιρετική σχέση που οδηγεί επίσης σε άρρητη σχέση, είναι ως να γνωρίζουμε το άπειρο, ενώ αυτό προφανώς είναι είναι αδύνατο!
Ξεκινώντας και απ΄αυτό ο κ. Νεγρεπόντης, ανέφερε, ότι αν υπήρχε ένα μαθηματικό σύστημα αντιφατικό λ.χ. «ισχύει και Α και όχι Α» τότε μέσω αυτού, οποιοσδήποτε ισχυρισμός αληθής ή ψευδής, είναι αποδεικτός .
Αν όμως μπορέσουμε και φτιάξουμε ένα σύστημα, όπου να πλησιάζει το αντιφατικό χωρίς όμως να είναι και αντιφατικό , τότε, μέσω αυτού του συστήματος, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε με απόλυτη αυστηρότητα προτάσεις που σε έναν κοινό άνθρωπο μοιάζουν εξωφρενικές , εντελώς χειροπιαστά, πειστικά.
Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σύστημα των μαθηματικών που διαθέτουμε. Γι αυτό και ο Πλάτων έδωσε εξαιρετική σημασία στο «μηδείς αγεωμέτρητος εισείτω» (στην Ακαδημία του Πλάτωνα) μια ρήση που αποτελεί και την προμετωπίδα στο λογότυπο της Αμερικάνικης Μαθηματικής Εταιρείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου