11.7.13

Βαριές καμπάνες για «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων

Βαριές καμπάνες σε βενζινάδικα με «πειραγμένες» αντλίες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αγορά που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε σαφάρι ελέγχων με «μυστικά» αυτοκίνητα αλλά και κανόνες που δεν θα αφήνουν περιθώρια συναλλαγής «κάτω από το τραπέζι», ενώ θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα ακόμη και οι συγγενείς των παραβατών!
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο «Νέοι Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «όλοι, ελεγκτές και ελεγχόμενοι, θα γνωρίζουν ακριβώς τους κανόνες του παιχνιδιού και θα υπάρξει διαφάνεια. Δεν θα υπάρχει πια το εύρος στα πρόστιμα που υπήρχε μέχρι τώρα». Για παράδειγμα, εάν βρεθεί «πειραγμένη» αντλία σε βενζινάδικο, η ποινή δεν θα είναι «έως τριάντα χιλιάδες» όπως σήμερα, αλλά «ακριβώς 30.000 ευρώ» κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο παράνομης συναλλαγής.
Στο νομοσχέδιο εισάγονται, επίσης, νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Σε περίπτωση «πειραγμένης» αντλίας, πέραν των άλλων κυρώσεων και των νέων ποινικών διατάξεων (όπως είναι η φυλάκιση 6 μηνών για τον πρατηριούχο) θα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης και δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συζύγους και συγγενείς του μέχρι δεύτερου βαθμού.
Για πρώτη φορά εξάλλου προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα –«τα μυστικά αυτοκίνητα»- τα οποία θα μπορούν να κάνουν έφοδο, χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση.
Επιπλέον, θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιριών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων. Σε αυτές θα πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κλπ. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα εξασφαλισθεί διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο καταναλωτής θα γνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ακόμη ότι από τη πλευρά του ΥΠΑΝ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες για τα συστήματα ελέγχων εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια καυσίμων, με επιδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί. Με το νέο νομοσχέδιο, τα συστήματα ελέγχων θα μπουν και σε άλλα σημεία-κλειδιά όπως στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου