3.1.15

Έτος νομισματικού πολέμου το 2015;

Έτος νομισματικού πολέμου το 2015;Ανησυχώντας ότι η κατάρρευση του ρωσικού ρουβλίου - και άλλων νομίσματων - θα μπορούσε να ανεβάσει το ελβετικό φράγκο, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έκανε ένα τολμηρό βήμα με αρνητικό επιτόκιο 0,25% ετησίως για τις καταθέσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό δεν είναι ένα επιτόκιο για τα δάνεια.
 Δεν είναι ένα επιτόκιο των καταθέσεων. 
Είναι ένα επιτόκιο επί των καταθέσεων! 
Κάνοντας τα χρήματά σας ελβετικά φράγκα σε τραπεζικό λογαριασμό θα σας κοστίσει 0,25% περισσότερο από ό, τι η διατήρησή τους... κάτω από το στρώμα του κρεβατιού!
Η κίνηση αυτή αποτελεί αν μη τι άλλο μια κακή είδηση για όλους εκείνους τους ολιγάρχες, γκάγκστερ και τυχοδιώκτες που κρατούν τα χρήματά τους σε ελβετικούς λογαριασμούς.
Οι Ελβετοί δίνουν μάχες στον εν εξελίξει νομισματικό πόλεμο από το 2011, όταν η ευρωπαϊκή πιστωτική κρίση προκάλεσε μια τέτοια... πτήση στο ελβετικό φράγκο που η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να υιοθετήσει μια εικονική σύνδεση με το ευρώ.
Η βουτιά στο ρωσικό ρούβλι φέτος - κάτω περίπου 50% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ - είναι η πιο δραματική πρόσφατη στροφή στις αγορές συναλλάγματος. Αλλά δεν είναι η πιο σημαντική.
Για δείτε το ιαπωνικό γιεν. Είναι σε πτώση περίπου 25% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Έχει πέσει περίπου 20% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το καλοκαίρι. Το γεν είναι τώρα τόσο φθηνό που στην πραγματικότητα είναι φθηνότερο να αγοράσει κανείς ένα νέο iPhone στο Τόκιο παρά στις ΗΠΑ.
Ομως το αδύναμο γιέν είναι μια θετική προοπτική για την ιαπωνική αγορά εργασίας και τη βιομηχανία, διότι καθιστά τις ξένες εισαγωγές πιο ακριβές στην Ιαπωνία, κάνοντας τις ιαπωνικές εξαγωγές φθηνότερες στο εξωτερικό.
Σημάδια επιβράδυνσης υπάρχουν και στην νομισματική αγορά στην Κίνα. Ένα φθηνό γιουάν ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κινεζικής βιομηχανικής επανάστασης. Αλλά το εθνικό νόμισμα έχει αυξηθεί περίπου 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, εν μέρει λόγω της βουτιάς στο γιεν. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας βρίσκονται ουσιαστικά σε έναν νομισματικό πόλεμο.
dotnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου