29.10.15

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 μνημόσυνο άταφων νεκρών 1940-1941 και εκδήλωση μνήμης και τιμής

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Ένωση Συγγενών και Φίλων Άταφων Νεκρών Μεσσηνίας 1940-1941(Πρόεδρος: Αριστόδημος Μπουλούκος) διοργανώνουν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2015 και ώρα 11.00 επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, εις μνήμην των άταφων Μεσσήνιων νεκρών της περιόδου 1940-1941. 
Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
11.00 Iερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλαμάτας: Επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων
11.30 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο - Εκδήλωση: Χαιρετισμός Μητροπολίτη - Χαιρετισμός Δημάρχου - Χαιρετισμός Αριστόδημου Μπουλούκου εκ μέρους των οικογενειών των πεσόντων - Ομιλία από τον τέως Υπουργό και Βουλευτή Γεώργιο Σούρλα. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας Αθανάσιος Ηλιόπουλος.
ΟΙ ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
Η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών αποτελούσε ανέκαθεν ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον, από τα αρχαία χρόνια. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε με πολλούς από τους Έλληνες νεκρούς του Ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους της περιόδου 1940-41, οι μάχες του οποίου διεξήχθησαν σε αλβανικό έδαφος κατά κύριο λόγο. Περί τους 8.000 αξιωματικοί και στρατιώτες, που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της ελληνικής πατρίδος και έπεσαν στο πεδίο της τιμής, έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στα βουνά της Αλβανίας.
Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και θα αναδειχθεί στις εκδηλώσεις της προσεχούς Κυριακής.
Μπορείτε εδώ να δείτε κατάλογο (όπως προσκομίσθηκε στο Δήμο Καλαμάτας) με τους νεκρούς Μεσσηνίους πολεμιστές, 423 τον αριθμό, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν δεχθεί τις νεκρικές τιμές και παραμένουν άταφοι στα βουνά της Αλβανίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου