31.10.15

Αγροτικές επιδοτήσεις - Πάμε για ….Πάσχα και βλέπουμε !!!

-Σκεφθείτε μόνο αυτό τον εμπαιγμό των αγροτών να τον έκαναν οι …Γερμανοτσολιάδες των …Σαμαρο -Βενιζέλων ... θα είχε καεί η Ελλάδα !!!


-Ελπίδες μόνο από τους ελεγκτές της Τρόικας !!!

Μπήκαμε αισίως στον Νοέμβρη και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε οι αγρότες να ετοιμάζονται να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης του 2015.
Ωστόσο, τίποτα δεν προμηνύει ότι η πρώτη πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ θα γίνει σύντομα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στη Βουλή μίλησε για πληρωμές εντός του Νοεμβρίου της προκαταβολής της βασικής επιδότησης του 2015 αλλά και για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από το 2012 ως σήμερα. Πρόκειται είτε για υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις είτε για παραπλάνηση  των αγροτών από την πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου και  τα αρμόδια στελέχη, με αποτέλεσμα η βούληση να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να οριστικοποιηθούν τα νέα δικαιώματα των αγροτών να μεταφράζεται σε πεποίθηση πως όντως θα συμβούν τα παραπάνω.
Οι πιο αισιόδοξοι μελετητές αναφέρουν ότι η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων δε θα γίνει πριν από το Πάσχα.
Σε πρόσφατη συζήτηση που είχαν μελετητές με ανώτερα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πορεία του θέματος, ειπώθηκαν τα εξής:
«Έτσι όπως πάτε δε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις και τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους. Φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο να βγουν τα τρακτέρ τους δρόμους το φετινό χειμώνα».
Οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι θα φθάσουμε τον ερχόμενο Ιούνη και οι επιδοτήσεις δε θα έχουν πληρωθεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τού πώς έχουν τα πράγματα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης.
Ο κ. Αποστόλου είχε δηλώσει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού ότι τα προσωρινά δικαιώματα επιδότησης θα είχαν προσδιοριστεί ως το τέλος του Αυγούστου.
 Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Επίσης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η κατανομή των δημόσιων βοσκοτόπων θα γίνει από μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, των Περιφερειών και των Δήμων.
Η Επιτροπή αυτή δεν έχει συσταθεί και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το έργο της.
Κι είναι αδύνατο να ξεκινήσει η λειτουργία της αν δε λάβει σαφείς οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσει.
Η αδυναμία έκδοσης των οδηγιών δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά πολιτικό.
Και αυτό γιατί, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι επιτροπές, οι κτηνοτρόφοι θα μάθουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν επιδοτήσεις.
Κι αυτό θα προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο δείχνει να κινείται αυτήν τη στιγμή ανάμεσα σε διάφορα σενάρια για να αντιμετωπίσει προσωρινά το θέμα, χωρίς να ξέρει ποιο να επιλέξει.
Διότι πέραν όλων των άλλων έχει από πάνω του τη δαμόκλειο σπάθη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν πάψει να δείχνουν πια οποιαδήποτε ανοχή.
Γόρδιος δεσμός οι εκκρεμότητες
Τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα είναι και οι διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα διάφορα επιμέρους καθεστώτα επιδότησης, όπως βιολογικής γεωργίας, βιολογικής κτηνοτροφίας, νιτρορύπανσης, δασωδών εκτάσεων κ.λπ.
Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι στα τέλη του 2015 δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι πληρωμές της βιολογικής γεωργίας του 2012.
 Μαθαίνουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας πίνακες πληρωμής που είχαν αναρτηθεί από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας ανακαλούνται για επανεξέταση.
Διευκρινίζουμε εδώ ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο φορέας που οριστικοποιεί τις πληρωμές όλων των επιδοτήσεων.
Οι κατά τα τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας έχουν έναν ενδιάμεσο ρόλο στη διαχείριση των επιδοτήσεων των λεγόμενων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.
Η λύση
Το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις, γιατί όσο καθυστερούν οι πληρωμές τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλης της χώρας.
Είναι δε ορατός ο κίνδυνος σε πολλούς κλάδους να καταγραφεί μείωση της παραγωγής μόνο και μόνο από την αδυναμία των αγροτών να καλύψουν το κόστος των εφοδίων (ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.λπ.).
Η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να πληρωθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων του 2015 με βάση τις πληρωμές του 2014.
 Αυτό σημαίνει πως από τη μία η πλειοψηφία των αγροτών θα πάρει μια σημαντική οικονομική ενίσχυση και θα μπορέσει να λειτουργήσει η παραγωγική διαδικασία και από την άλλη η κυβέρνηση πως θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να λύσει τα διάφορα προβλήματα.
Στη συνέχεια, θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές κι όσοι παραγωγοί έλαβαν επιδοτήσεις μεγαλύτερες απ’ αυτές που δικαιούνταν θα τις επιστρέψουν πίσω ως  αχρεωστήτως καταβληθείσες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου