25.12.15

Αντώνης Δεληγιώργης: Ενας Ελληνας λοχίας ανάμεσα στους ήρωες της χρονιάς για τον Guardian


Αντώνης Δεληγιώργης: Ενας Ελληνας λοχίας ανάμεσα στους ήρωες της χρονιάς για τον Guardian

Η εικόνα του 34χρονου Έλληνα  λοχία Αντώνη Δεληγιώργη να σώζει από τα μανιασμένα κύματα στις ακτές της Ρόδου την 24χρονη πρόσφυγα Γουεγκάσι Νεμπιάτ, από την Ερυθραία, έκανε το γύρο του κόσμου, βοηθώντας να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το δράμα των προσφύγων.Η νεαρή γυναίκα δεν ήταν η μόνη που έσωσε ο Ελληνας λοχίας. Την ίδια μέρα, στις 20 Απριλίου, έσωσε 20 ακόμη από τους 93 συνεπιβάτες της στο σκάφος τους που ανατράπηκε.
Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι λοιπόν που ο βρετανικός Guardian τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στα πρόσωπα και της ισορίες της χρονιάς που σε λίγο φεύγει στο σχετικό του αφιέρωμα.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει ανάμικτα συναισθήματα για όσα έζησε εκείνη την  μέρα, ενώ δεν αποδέχεται τον τίτλο του «ήρωα». Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι μια ικανοποιητική εξήγηση γιατί συμβαίνει το προσφυγικό δράμα και γιατί όλοι μοιάζουν ανίκανοι και απρόθυμοι να το σταματήσουν.
 «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», λέει ο πατέρας δύο παιδιών, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα από την Κύπρο, όπου εργάζεται τώρα. «Τι να πω; Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί», συμπλήρωσε ο γενναίος Έλληνας.«Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς», απαντά, τονίζοντας ότι αν χρειαζόταν θα έκανε και πάλι το ίδιο.

Οσο για την έγκυο από την Ερυθραία που έσωσε, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η Ελίζαμπεθ βρίσκεται πλέον ασφαλής στη Σουηδία και ονόμασε το αγοράκι της της Αντώνη Γεώργιο, από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αντώνη Δεληγιώργη.

Και θυμάται πάντα να τηλεφωνήσει στο σωτήρα της για να τον ευχαριστήσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου