22.12.15

Ένας Έλληνας ο φωτογράφος της χρονιάς, κατά την Guardian

Για τις φωτογραφίες που τράβηξε καθ’ όλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, την οποία έζησε από κοντά από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα.
Η βρετανική Guardian ανακήρυξε τον Γιάννη Μπεχράκη ως τον φωτογράφο της χρονιάς για το 2015. Ο έλληνας φωτορεπόρτερ τιμήθηκε για τις φωτογραφίες που τράβηξε καθ’ όλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, την οποία έζησε από κοντά από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα.
Ο Μπεχράκης μίλησε στην εφημερίδα σχετικά με την εμπειρία του αυτή, καθώς για πολλούς μήνες βρισκόταν στα σημεία εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα και απαθανάτιζε καθημερινά στιγμές χαράς, λύπης αλλά κι ανακούφισης.
«Έχω ήδη καλύψει θέματα προσφύγων και μεταναστών για πάνω από 25 χρόνια, αλλά φέτος ήταν διαφορετικά. Κάθε βράδυ έφταναν βάρκες στην πατρίδα μου. Όλοι μέσα στις βάρκες ήταν φοβισμένοι καθώς δεν γνώριζαν πώς θα αντιδράσουν οι ντόπιοι και η αστυνομία. Οι βάρκες συνέχιζαν να έρχονται, ακόμη κι αν είχε κακό καιρό, επειδή οι ακτές της
Τουρκίας απέχουν μόλις 4-5 μίλια», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα.
«Ξεκινούσα να τραβάω φωτογραφίες από τις 6.30 το πρωί και τελείωνα μετά τις 11 το βράδυ. Οι βάρκες συνέχιζαν να έρχονται όλο το βράδυ. Σταματούσαν μερικές ώρες το μεσημέρι επειδή ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός και ξεκινούσαν και πάλι μετά τις 4 το απόγευμα», συνεχίζει ο Μπεχράκης.
«Οι πρόσφυγες -που στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονταν από τη Συρία- έφταναν κρατώντας στην αγκαλιά τα παιδιά τους. Το πιο εύκολο κομμάτι για μένα ήταν να βγάζω φωτογραφίες. Όμως η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η συναισθηματική μου εμπλοκή λόγω αυτής της κατάστασης. Ήταν τόσο λυπηρό να βλέπω το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά», επισημαίνει.
«Τον περασμένο χρόνο ήμουν στο Σουρούκ, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας φωτογραφίζοντας τους πρόσφυγες που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο, συνάντησα ένα πρόσφυγα από το Σουρούκ, που με αναγνώρισε και μου είπε «ναι, τα κατάφερα!»», λέει ο φωτορεπόρτερ.
«Μια μέρα, καθώς φωτογράφιζα παρατήρησα μια κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε πηδήξει στη θάλασσα. Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ φακό, είδα ένα πτερύγιο. Ένα δελφίνι πήδηξε σχεδόν μπροστά από τη λέμβο. Ήταν μια πραγματικά μαγική στιγμή. Ήταν σαν το δελφίνι να έδειχνε το δρόμο και να καλωσόριζε τους πρόσφυγες», συμπληρώνει ο Μπεχράκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου