14.7.16

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ - Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου


Η Ελλάδα ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από μια Σύνοδο Κορυφής που διήρκησε πάνω από 17 ώρες, τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον και παραμένει οικονομικά και κοινωνικά εύθραυστη. AFP: Η Ελλάδα παραμένει χαμένη
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα παραμένει μία χώρα που μοιάζει χαμένη, με αρκετούς πολίτες να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο «Ένα χρόνο μετά το πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον».
Σύμφωνα με το Thetoc, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το καλοκαίρι του 2015, ο νεαρός, αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία δύσκολη μάχη με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Για πέντε μήνες, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του Γ. Βαρουφάκης, οδήγησαν Ευρώπη και Ελλάδα στα όρια, καθώς ζητούσαν από τους πιστωτές να χαλαρώσουν τους όρους των δύο προηγούμενων μνημονίων. Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ σκλήρυναν τη στάση τους, ωστόσο ο Τσίπρας, αντί να κάνει πίσω, προκήρυξε δημοψήφισμα και ζητώντας από τους πολίτες να ταχθούν είτε υπέρ είτε κατά των προτάσεων των πιστωτών. Στις 5 Ιουλίου 2015 το 62% των Ελλήνων απέρριψε την πρόταση των πιστωτών, σημειώνει το AFP.
Η δραματική στροφή του Τσίπρα
Παρά την εντολή αυτή όμως, ο Τσίπρας τελικά υποχώρησε: Το ρίσκο να δει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ήταν πολύ μεγάλο. Σε μία δραματική στροφή 360 μοιρών, ο έλληνας πρωθυπουργός έδιωξε τον Βαρουφάκη και τον αντικατέστησε με τον πιο μετριοπαθή Ευκλείδη Τσακαλώτο και μία εβδομάδα αργότερα υπέγραψε το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο.
Από τότε μέχρι σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναστάτωση αλλά και τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο Τσίπρας επιχειρεί να πείσει ότι διατηρεί ακόμη τις αριστερές αρχές του.
«Η Ελλάδα έφθασε σε ένα σημαντικό ορόσημο», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον περασμένο μήνα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είναι λιγότερο ευγενής, υπογραμμίζοντας ότι χρειάστηκαν εννέα αντί για τρεις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι έμεινε πιστός στις αρχές του, έχοντας αντιμετωπίσει ωστόσο έντονη κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον προηγούμενο μήνα περιέγραψε το «Όχι» στο δημοψήφισμα, ως «κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πολιτικού επιστήμονα Γιώργου Σεφερτζή στο AFP «αυτός ο τρόπος σκληρής διαπραγμάτευσης, με την όλη διαδικασία να διαρκεί τόσο πολύ, είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ποτέ».
«Ο κόσμος άρχισε να θυμώνει με τον Τσίπρα»
Σύμφωνα με την Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,3%.
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει λύσεις που τις επιτάσσει η ιδεολογία της», υποστηρίζει ο Θ. Φορτσάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο AFP. Ο κ. Φορτσάκης διαφωνεί με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους αντί να προχωρήσει σε μείωση δαπανών, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου. «Λυπάμαι για τους φίλους μας Ευρωπαίους που συμφώνησαν σε αυτό το ψεύτικο πλάνο αναδιάρθρωσης», σημειώνει.
Αρκετοί, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ αλλά και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, θεωρούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ανέφικτος. «Σήμερα, ο κόσμος έχει αρχίσει να θυμώνει με τον Τσίπρα», τονίζει ο κ. Σεφερτζής, αλλά «δεν συμπαθεί ούτε τους αντιπάλους του. Υπάρχει μία γενικευμένη κατάθλιψη αλλά καμία διάθεση για έντονες αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος δεν φαίνεται να έχει πίστη στην επανάσταση», τονίζει στο AFP.
Le Μonde: Η Ελλάδα παραμένει εύθραυστη
«Στις 13 Ιουλίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στις Βρυξέλλες μια συμφωνία που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και της επέτρεψε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στην Αθήνα οι δανειστές αργούν να αποδώσουν. Ένα χρόνο μετά, η χώρα δεν φτάσει ακόμη στην ανάπτυξη και παραμένει με ένα χρέος που το ίδιο το ΔΝΤ εκτιμά πως είναι μη βιώσιμο», σημειώνει η Le Monde σε αντίστοιχο δημοσίευμά της.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η χώρα εξακολουθεί να μην έχει ανάπτυξη κάτι που εξηγεί εν πολλοίς και το γεγονός πως η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υποφέρουν.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει πως οι δανειστές θα συζητήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, όπως του υποσχέθηκαν. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πεισθεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ακόμη υποστηρίζει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, τονίζει μεταξύ άλλων η Le Monde.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου