15.7.16

Προσοχή στα social media! «Βροχή» τα ψέματα και η παραφιλολογία για την επίθεση στη Νίκαια


Προσοχή στα social media! «Βροχή» τα ψέματα και η παραφιλολογία για την επίθεση στη Νίκαια

Ακούγεται μικρόψυχο, ύποπτο, έως και βλακώδες, όμως το... τρολάρισμα στα social media δεν σταματά ούτε και εν μέσω κρίσιμων στιγμών όπως η πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια.
Η εφημερίδα Liberation έφτασε δε στο σημείο να συστήσει στους αναγνώστες της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις «ειδήσεις» και τις φήμες που διαβάζουν, αφού συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πανικό.
Προτείνει δε να «περιορίσουν» και την παρακολούθηση σοκαριστικών βίντεο και φωτό για ευνόητους λόγους.
Μετά την επίθεση στη Νίκαια, ακολούθησε όργιο φημών, διασπορά ψευδών ειδήσεων και μπόλικης... βλακειας, που το μόνο που κατάφεραν ήταν να εντείνουν τον πανικό και τη σύγχυση στις πρώτες εξαιρετικά δύσκολες ώρες.
Τα πιο σημαντικά από αυτά:
 - Ομηροι στη Νίκαια
Μέσω social media διαδόθηκε ότι υπάρχουν όμηροι ανάμεσα στο πλήθος αλλά και σε κοντινό ξενοδοχείο. «Ειδηση» που αναμετάδοσαν και αρκετά ΜΜΕ για να διαψευσθεί τελικά από το  γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών
- Φωτό δήθεν... υπόπτων
Ηδη ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας Γαλλοτυνήσιος 31 ετών, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Στα social media όμως πολλοί «φωστήρες» έσπευσαν να δημοσιεύσουν ονόματα και φωτό που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Οπως αυτή ενός Καναδού οδηγού, ο οποίος φυσικά είναι ζωντανός και αθώος...

- Τρομοκρατική επίθεση στον Πύργο του Αϊφελ
Μετά την επίθεση στη Νίκαια, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στον Πύργο του Αϊφελ. Νέα επίθεση έγραψαν τα social media.  Στην πραγματικότητα ήταν μια πυρκαγιά σε ένα φορτηγάκι στη γέφυρα της Ιενά, κοντά στον Πύργο, σύμφωνα με την αστυνομία.
- Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη
Για τη διάδοση αυτής της φήμης ευθύνονται γαλλικά media που ανέφεραν ότι υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ειδηση όμως που δεν μεταδόθηκε επίσημα αλλά μέσω... Twitter.
- Ψεύτικες εκκλήσεις για βοήθεια
Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος να εκμεταλλευθεί μία τέτοια κατάσταση, παρουσιάζοντας ως αγνοούμενους ανθρώπους που ούτε καν βρίσκονται στο σημείο; Η απάντηση είναι εύκολη: ΠΟΛΥ! Οπως στην περίπτωση αυτού του άνδρα που τον φέρουν εξαφανισμένο σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Κακόγουστη φάρσα στα όρια αξιόποινης πράξης...

 


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου