23.12.16

Πόσες θερμίδες κρύβουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Απόλαυση με μέτρο 

Όλοι περιμένουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο για τα δώρα, την οικογενειακή θαλπωρή και την χαλάρωση από την έντονη καθημερινότητα, αλλά κυρίως για τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, που κάνουν το τραπέζι μας ξεχωριστό τις γιορτινές ημέρες. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, θα πρέπει σκεφτόμαστε και τις θερμίδες που κρύβουν, αν δεν θέλουμε μετά να μας κυριεύει το άγχος των περιττών κιλών. 

Ας δούμε λοιπόν, όχι μόνο πόσες θερμίδες, αλλά τι άλλο περιέχει το καθένα από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Οι κουραμπιέδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βούτυρο θεωρούνται τα πιο επιβλαβή γλυκά των εορτών. Έχουν αρκετή ζάχαρη η οποία προσδίδει κενές θερμίδες στον οργανισμό. Αλλά περιέχουν αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αβγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D, φυλλικού οξέος και Β12.
Ένας μέτριος κουραμπιές, δηλαδή περίπου των 40 γραμμαρίων, περιέχει 240 kcal και 9,2 γρ. λιπαρών κυρίως κορεσμένων.

Τα μελομακάρονα θεωρούνται καλύτερο γλύκισμα από ότι ο κουραμπιές, καθώς η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Ε και μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθούν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής»). Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, τα οποία τους δίνουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω-3 και ω-6 λιπαρά. Τέλος τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους, όπως είναι η κανέλα ή το γαρύφαλλο περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικά, που αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ένα μέτριο μελομακάρονο των 35 γρ. περιέχει 190 Kcal και 8 γρ. λιπαρών.

Οι δίπλες αν και είναι τηγανιτές περιέχουν τα λιγότερα λιπαρά. Καλό θα ήταν κατά το τηγάνισμα τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε. Μια μέτρια δίπλα των 45 γρ. περιέχει 170 kcal και 4,5 γρ. λιπαρών.

Η βασιλόπιτα ανάλογα τα συστατικά που περιέχει, μπορούν να διαμορφωθούν και οι θερμίδες. Είναι γλυκό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, λόγω του βουτύρου που περιέχει και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Όμως, αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία κάτι το οποίο σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά περιέχει ασπράδια και γάλα τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας . Αν προστεθεί πορτοκάλι στην βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και δίνοντας αντιοξειδωτική δράση. Ένα μέτριο κομμάτι 100 γρ. περιέχει περίπου 300-350 kcal και αρκετά γραμμάρια λιπαρών.

Τέλος, το τσουρέκι αποτελεί ένα θρεπτικό και υγιεινό γλυκό των Χριστουγέννων. Περιέχει αλεύρι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, παρασκευάζεται με αβγά που είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, μαργαρίνη που είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και βιταμίνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, το μαχλέπι που προστίθεται στο τσουρέκι του δίνει μια ιδιαίτερη μυρωδιά λόγω της κουμαρίνης και κάποιων άλλων ουσιών που περιέχει, και διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η βανίλια που μπορεί να προστεθεί, συμβάλλει στην ανακούφιση στοματικών διαταραχών και στην τόνωση του νευρικού συστήματος. Τέλος, κάποιες συνταγές έχουν μαστίχα που έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Μια φέτα τσουρέκι των 50 γρ. περιέχει 193 kcal και 7,5 γρ. λιπαρά, ενώ αν έχει και σοκολάτα τότε μια φέτα αποδίδει 214 kcal.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου