22.12.16

Πράσινη συμμαχία για την Ελλάδα στο 25ο συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων

Συμμετείχα, εκπροσωπώντας την περιφερειακή παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”, μαζί και με άλλα μέλη και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, στο 250 συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στην Γλασκώβη στις αρχές Δεκεμβρίου.  Το ελληνικό ζήτημα είχε περίοπτη θέση στην ατζέντα της συνάντησης και ευρωπαίοι πράσινοι από όλη την Ευρώπη έδωσαν την στήριξη τους στην Ελλάδα. 
Οι συμπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Reinhard Bütikofer και Monica Frassoni, από το Ετήσιο Συνέδριο όλων των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης στην Γλασκώβη, δήλωσαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τα πολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Όμως η βιωσιμότητα  επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί και ως αναγκαιότητα, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα. Μόνο έτσι θα  ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής της σε πορεία βιώσιμης ευημερίας, την πρόσβαση σε ποσοτική χαλάρωση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει, και επιμένουμε στην παραγωγική αναδιάρθρωση του χρέους. 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επίσης ανησυχούν για τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αφορούν  ειδικότερα τον τομέα του νερού και της ενέργειας. Είναι κρίσιμη η ανάγκη προστασίας του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, με βάση τις απαιτήσεις του Συντάγματος και τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και να ανταποκρίνονται στο βασικό κριτήριο της απεξάρτησης από τον άνθρακα ως καύσιμο.
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ευρώ και δημοσίου διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον ευρωπαίο επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, απέστειλαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, σχετικά με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Στην επιστολή, που υπογράφουν οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές Ζβεν Γκίγκολντ, Ερνστ Ουρτασούν, Φιλίπ Λαμπέρτς και Ζαν Λάμπερτ, τονίζεται η ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως έχουν υποσχεθεί οι θεσμοί, χωρίς την παράλληλη προσβολή και καταπάτηση των θεσμοθετημένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων που πρέπει να ισχύουν για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. 
Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα σχέδια των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα είναι αντίθετα με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα παραβιάζουν το πνεύμα του άρθρου 28 του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και το άρθρο 1 της διάταξης 472/2013 όπου θωρακίζεται το δικαίωμα εργατών και εργοδοτών να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις.
Επίσης επιστολή προς τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ετοίμασαν και απέστειλαν οι εννέα ευρωβουλευτές της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας Progressive Caucus:
1. Δημήτρης Παπαδημούλης - Ελλάδα, Ευρωομάδα της Αριστεράς,
2. Γκιγιόμ Μπαλάς - Γαλλία, Σοσιαλιστές,
3. Σέρτζιο Κοφεράτι - Ιταλία, Σοσιαλιστές,
4. Εύα Ζολί - Γαλλία, Πράσινοι,
5. Κούρτσιο Μαλτέζε - Ιταλία, GUE/NGL,
6. Γέοργκι Πιρίνσι - Βουλγαρία, Σοσιαλιστές,
7. Εμανουέλ Μορέλ - Γαλλία, Σοσιαλιστές,
8. Έρνεστ Ούρτασουν - Ισπανία, Πράσινοι και
9. Φλορέν Μαρκελλέζι - Ισπανία, Πράσινοι.
Οι ευρωβουλευτές, στην επιστολή τους επικαλούνται τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το συλλογικό συμφέρον όλων στη διαπραγμάτευση, καθώς και πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με την επιδιωκόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και καλούν τον κ. Ντάισελμπλουμ να διασφαλίσει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει από το Eurogroup του Μαΐου 2016, προκειμένου να υπάρξουν θετικά βήματα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων - συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους.
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δημοκρατικής μεταρρύθμισης, με στόχο την υπέρβαση στο σημερινό έλλειμμα της ικανότητας λήψης και νομιμότητας, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει την οικονομική της διακυβέρνηση. Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα για την μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού της. Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να περιορισθούν και να μπουν σε κανόνες οι εξουσίες του Eurogroup, και να το απαλλάξουμε από αδιαφανείς, άτυπες διαδικασίες και ανεξέλεγκτες αποφάσεις, εντάσσοντας στο στους κανόνες της κανονικής λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί όλων των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να συνεχίσει να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από μια δημόσια διαδικασία, με ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κομμάτων. Και τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να κάνουν τις κυβερνήσεις τους υπόλογες για το πώς δρουν σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, την δημιουργία πανευρωπαϊκών μέσων μαζικής ενημέρωσης και με πολιτικές συζητήσεις που θα διατρέχουν την κοινή μας ήπειρο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο με ευρύτερες συμμαχίες  προοδευτικών δυνάμεων μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να μας βγάλουν από το σκοτεινό τούνελ της ευημερίας των αριθμών και όχι των ανθρώπων.

*Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου