30.12.17

Αύριο 5.15μμ η κλήρωση του Κρατικού λαχείου

Κληρωώνει.
Αύριο κληρώωνει. 

Γράφει ο δημοσιογράφος Αντ. Χαζάπης

Ποιος δεν έχει ακούσει τέτοιες μέρες τον λαχειοπώλη να διαφημίζει και να προκαλεί για την αγορά ενός Κρατικού ή Πρωτοχρονιάτικου όπως συνηθίζεται Λαχείου, που κληρώνει την τελευταία μέρα του έτους.
Κάθε λαχειοπώλης έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να διαλαλεί το λαχείο, που συγκεντρώνει την προτίμηση των Ελλήνων πολιτών εδώ και δεκάδες χρόνια. 
Και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί ένα σπουδαίο γεγονός. Ήταν και κοσμικό αφού κάποιες προσωπικότητες έκαναν την κλήρωση, κυρίες με βραδινά φορέματα κλπ που παρακολουθούσαν έδιναν … χρώμα στην αίθουσα των Κρατικών Λαχείων και ερέθισμα για «λαίφ στάιλ» ρεπορτάζ της εποχής.
Όμως πρώτο και κύριο ήταν το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών που αναζητούσαν από τη φωνή του εκφωνητή (είτε από το ραδιόφωνο παλιότερα είτε από την τηλεόραση μετέπειτα) τον 8ψήφιο αριθμό, για να μάθουν αν κέρδισαν και ποιο ποσό. Και στη συνέχεια μετά την πρωτοχρονιά ακολουθούσαν τα ρεπορτάζ που ήθελαν «άγνωστος ο τυχερός. Ή «στην τάδε πόλη διατέθηκε η σειρά του πρώτου νικητή».
Όμως ο νικητής δύσκολα παρουσιαζόταν. Σπάνια έδειχνε το πρόσωπό του, καθώς συγγενείς και φίλοι αλλά και πολλοί άγνωστοι διεκδικούσαν με καλό ή άσχημο – φορτικό τρόπο μερίδιο από τα κέρδη. Έτσι αναλάμβανε, κάποιος δικηγόρος, να παραστεί σε κάποιο γραφείο (λογιστήριο ή ταμείο) να παραλάβει την επιταγή.      
Φέτος η κλήρωση του Κρατικού Λαχείου της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» θα διεξαχθεί 5.15μμ στα στούντιο του ΑΝΤ -1 στα Σπάτα και θα μεταδοθεί φυσικά από την τηλεόραση του ΑΝΤ1
Το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, γνωστό και ως Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης, θεσπίστηκε το 1967, σε αντικατάσταση του «Λαχείου Συντακτών». Κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο, τον Δεκέμβριο, και κληρώνει την τελευταία ημέρα του χρόνου. Κάθε γραμμάτιο κοστίζει 5€.
Τα γραμμάτια του Λαχείου κυκλοφορούν σε σειρές των 100.000 γραμματίων που κάθε μια φέρει αριθμούς από 1 ως 100.000. Κάθε χρόνο τυπώνεται σε σειρές των 100.000 γραμματίων
Στους τυχερούς μοιράζει άνω του 55% των ακαθαρίστων εισπράξεών του. Τα Καθαρά Έσοδα από αυτό το λαχείο παραχωρούνται στο Κράτος
Το κέρδος του Μεγάλου Λαχνού (του πρώτου αριθμού που κληρώνεται και αντιστοιχεί σε ένα γραμμάτιο) είναι γνωστό και ανέρχεται στα €2.000.000. Το κέρδος όλης της πεντάδας που συμπεριλαμβάνει τα κέρδη του πρώτου λαχνού είναι €3.000.000!
Στο site της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» δημοσιεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο παιχνίδι, η φορολογία των κερδών, η διαδικασία τυχών ενστάσεων, ακυρότητας, απώλειας του λαχνού κλπ. Η συμμετοχή στο παιχνίδι επιτρέπεται σε πολίτες άνω των 18 ετών. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου