29.12.17

Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι απείλησαν με ρεσάλτο σε πλοίο

Τελειωμό δεν έχει το «γαϊτανάκι» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιά. 

H Άγκυρα επιχειρεί πάση θυσία να δημιουργήσει συνθήκες «θερμού» επεισοδίου, αυτή φορά πολύ κοντά στη Λήμνο.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (29/12/2017), όταν Τούρκοι κάλεσαν μέσω ασυρμάτου τον καπετάνιο γερμανικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο διεξάγει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων βόρεια της Λήμνου να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή, καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, πλέει εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για το γερμανικό πλοίο «Meteor», στο οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή, για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Αμβούργου.
Υπό τις απειλές των Τούρκων, ο καπετάνιος του «Meteor» αποφάσισε να χαράξει πορεία προς τα δυτικά, για να απομακρυνθεί και δέχτηκε κλήση από τις ελληνικές Αρχές να παραμείνει στην περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Λίγη ώρα αργότερα, οι Τούρκοι επανήλθαν στο σημείο και, με τη γνωστή τακτική των «ψευτοτσαμπουκάδων», απείλησαν να κάνουν ρεσάλτο στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο.
Σύμφωνα με το militaire.gr, στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη».
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει από χθες (28/12/2017) και στην έκδοση NAVTEX, ωστόσο οι Τούρκοι είχαν «απαντήσει» με αντί – NAVTEX.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να καταδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γείτονες δεν πρόκειται, με κανέναν τρόπο, να «χαλαρώσουν» το επικίνδυνο και ανιστόρητο παιχνιδάκι των προκλήσεων, με φόντο το Αιγαίο. Εμμένουν στην ίδια απαράδεκτη λογική των αμφισβητήσεων και των «γκρίζων ζωνών», αδιαφορώντας για τις διεθνείς συνθήκες και ιδίως για τα γεωγραφικά κεκτημένα, τα οποία απορρέουν από αυτές.
Η τουρκικές προκλήσεις διαψεύδουν ούτως ή άλλως και τα όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είχε πει την Πέμπτη (28/12/2017) ότι «πρέπει να αυξήσουμε τους φίλους μας και να περιορίσουμε τους εχθρούς μας».
Προκαλεί και το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις γεωτρησεις
Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του επανέρχεται στις απολύτως νόμιμες έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις περί πηγών ενέργειας που ανήκουν σ´ όλο το νησί κλπ. Η Τουρκία έχει αρχίσει να φτιάχνει κλίμα για όσα προετοιμάζει στην κυπριακή ΑΟΖ . Πρέπει να μαστε έτοιμοι για ολα .
Το τουρκικό ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Η διοίκηση της Ρωμαΐικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου συνεχίζει μονομερώς τις εργασίες της για τους υδρογονάνθρακες παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, με την ιδιότητα του συνιδιοκτήτη του νησιού, στους φυσικούς πόρους (της Κύπρου). Έτσι, πρόσφατα στα πλαίσια των αδειών που παραχώρησε η Ρωμαΐικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στην λεγόμενη ΑΟΖ έφτασε στο οικόπεδο 6 ένα σκάφος γεωτρήσεων το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες.
Σε μια περίοδο που στην Κύπρο δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η δίκαιη και μόνιμη λύση είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να πραγματοποιεί βήματα υποθέτοντας ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζει τις εργασίες της για τους υδρογονάνθρακες.
Σε αυτό το θέμα υποστηρίζουμε το ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, με ημερομηνία τις 29 Δεκεμβρίου 2017, και μοιραζόμαστε τον δίκαιο προβληματισμό και αγανάκτηση της τ/κ πλευράς.
Η Τουρκία, η οποία έχει προειδοποιήσει εξαρχής για τα ανεύθυνα βήματα της Ρωμαΐικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στα δικά της χωρικά ύδατα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, την επόμενη περίοδο με βάση τα νόμιμα δικαιώματα του τ/κ λαού στους φυσικούς πόρους που βρίσκονται γύρω από το νησί γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διεξαγωγή διάφορων εργασιών σε οικόπεδα όπου έχει δοθεί άδεια στα Τουρκικά Πετρέλαια από την ΤΔΒΚ, καθώς και στα οικόπεδα της Τουρκίας».


eleftherostypos

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου