30.12.17

Προλαβαίνεις; Συνταγή για βασιλόπιτα

Τώρα που πλησιάζουμε στην αλλαγή του χρόνου ένα έθιμο, που έρχεται από την Καισάρεια – όπου επίσκοπος ήταν ο Άγιος Βασίλειος – μας καλεί να φτιάξουμε μια χειροποίητη Βασιλόπιτα.
Για όσες νοικοκυρές προλαβαίνουν και θέλουν να πρωτοτυπήσουν παρουσιάζουμε (όπως και πέρυσι) μια συνταγή σμυρνιώτικης βασιλόπιτας με μαστίχα.
Θα χρειαστούν:
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. (περίπου) φαρίνα κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
(1 αυγό χτυπημένο - ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα.
Αρχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε πρώτα  τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Μετά προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα σ' ένα βουτυρωμένο ταψί (και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ' ένα πιρούνι). Αλείφουμε την πίτα με αυγό, τη στολίζουμε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Όταν την παρουσιάσουμε στο τραπέζι με την οικογένεια ή την παρέα δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να ευχηθείτε (και να σας ευχηθούν και οι άλλοι) «καλή χρονιά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου