28.12.17

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Γιατί πληρώνω ταχύτητα internet "έως 24 mbps" και έχω μόνο 4;

Απογοητευτική η ταχύτητα ιντερνέτ στην Μεσσηνία και γενικότερα στην Ελλάδα
 
Η ποιότητα των συνδέσεων ιντερνέτ στη χώρα μας εξακολουθεί να απογοητεύει.
Έχουμε από το πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιορισμένες σχετικά ταχύτητες, ενώ και οι ταχύτητες σύνδεσης που πληρώνουμε διαφέρουν σημαντικά από τις πραγματικές που λαμβάνουμε.
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει, ότι τα δύο τρίτα των πολιτών δεν ξέρουν καλά-καλά, τι συμβόλαιο έχουν υπογράψει σε σχέση με την ταχύτητα της ευρυζωνικής τους σύνδεσης.
Επίσης, ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι μέσα από 7 δισεκατομμύρια μετρήσεις διαδικτυακών συνδέσεων σχεδόν 10.000 εθελοντών διαπιστώθηκε πως η πραγματική ταχύτητα τηλεφόρτωσης μπορεί να είναι μέχρι και 64% χαμηλότερη της διαφημιζόμενης.
Κατά μέσο όρο η πραγματική ταχύτητα είναι το 89,5 % της διαφημιζόμενης στις καλωδιακές συνδέσεις, 82,7 % στις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTx) και 63,8 % στις χάλκινες συνδέσεις (xDSL).
Γιατί πληρώνω ταχύτητα internet "έως 24 mbps" και έχω μόνο 4;
Οι πάροχοι και κυρίως ο ΟΤΕ όταν πουλάνε "έως 24 mbps", εννοούν "έως" και όχι 24!
Κατά πάσα πιθανότητα, διαβάζετε αυτές τις γραμμές επειδή έχετε μεν ονομαστική σύνδεση 24 Mbps, αλλά το modem σας συνδέεται σε χαμηλότερη ταχύτητα. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να σας προβληματίζει το γεγονός ότι κατεβάζετε με χαμηλότερη ταχύτητα από 2400-2500 Kbyte / sec – όσο θα περίμενε δηλαδή κανείς από μια «24άρα» σύνδεση.
Οι ερωτήσεις που προκύπτουν άμεσα είναι:
«Τι ευθύνεται γι’αυτό; Πρέπει να ανησυχώ; Με «ρίξανε»; Τι μπορώ να κάνω;»
Ακολουθούν οι απαντήσεις:
Ταχύτητες Κλειδώματος
Οι ταχύτητες κλειδώματος στις τεχνολογίες ADSL/ADSL2/2+, συναρτώνται άμεσα με:
α) την ποιότητα της γραμμής μέχρι το σπίτι σας αλλά και μέσα στο σπίτι σας (καλωδιώσεις).
β) την απόσταση από το κέντρο του ΟΤΕ που σας εξυπηρετεί.
Α) Η ποιότητα της γραμμής έχει να κάνει με την ποιότητα των καλωδίων και συνδέσεων εντός του σπιτίου σας, εκτός του σπιτιού σας (πχ κολώνες, ΚΑΦΑΟ κτλ) και μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ.
Στην ποιότητα παίζουν ρόλο απ’την υγρασία και την οξειδώση έως τις παρεμβολές από άλλες γραμμές που ανεβάζουν τον «θόρυβο» της γραμμής σας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φαινόμενα συνακρόασης.
Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των διολισθαίνοντων ταχυτήτων από τους αυξανόμενους χρήστες ADSL στο ίδιο ΚΑΦΑΟ, που δημιουργούν και αυξανόμενες παρεμβολές στο γειτονικό, δικό σας, καλώδιο.
Εσείς στο συγκεκριμένο σκέλος, αν διαπιστώσετε ότι δεν ευθύνεται η εξασθένηση (Β) αλλά κάτι άλλο για τις μειωμένες ταχύτητες, τότε μπορείτε να ελέγξετε τις καλωδιώσεις του σπιτιού σας.
Β) Συνήθως, λόγω της απόστασης, ελάχιστοι χρήστες επιτυγχάνουν ταχύτητες >20 Mbps. Για να πιάσει κάποιος τέτοιες ταχύτητες πρέπει να μένει εξαιρετικά κοντά σε κέντρο του ΟΤΕ. Υπάρχει επίσης σημαντικός όγκος χρηστών με μεγάλη απόσταση από τα κέντρα του ΟΤΕ και οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν ούτε τη μισή ταχύτητα από τα 24 Mbps (12 Mbps).
Τέλος υπάρχουν και άλλοι χρήστες για τους οποίους ακόμα και τα 6 Mbps φαντάζουν ως … όνειρο (!).
Η απόσταση από το κέντρο είναι καθοριστική γιατί, αν το εξηγήσουμε απλά, «εξασθενεί το σήμα» (attenuation).
 Σχετικά με αυτό το κομμάτι, δεν μπορεί να γίνει τίποτα από πλευράς σας. 
Αυτός είναι και ο λόγος που οι πάροχοι δεν παρέχουν πακέτα με 24 Mbps αλλά ΕΩΣ 24 Mbps:
Η επίτευξή των 24 Mbps συναρτάται από τους παραπάνω 2 παράγοντες. 
Μπορεί κάποιος να πιάσει 20 Mbps και άλλος να πιάσει 8 Mbps – λόγω μεγαλύτερης απόστασης από το πλησιέστερο κέντρο του ΟΤΕ που προκαλεί εξασθένηση του σήματος και, άρα, μείωση της ταχύτητας.
Για να μετρήσετε κατά προσέγγιση το θεωρητικό maximum για το πόσο πρέπει να πιάνετε με βάση την εξασθένηση της γραμμής (attenuation) που δείχνει το router σας, χρησιμοποιείστε το adsl calculator .
Λάβετε επίσης υπ’ όψην ότι η απόσταση της γραμμής είναι για γραμμές χωρίς πολύ θόρυβο.
Αν υπάρχουν «παράσιτα» ή «παρεμβολές» στην γραμμή σας, τότε οι ταχύτητες, ασχέτως απόστασης, μπορεί να είναι χαμηλότερες.
Άρα το θεωρητικό maximum με βάση την απόσταση, δεν μεταφράζεται άμεσα σε «τόσο πρέπει να έχω».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου