22.1.18

Ποιοι βουλευτές ετοιμάζονται να αλλάξουν «στρατόπεδο»

Περίοδος μετεγγραφών στα κόμματα

Μία άτυπη περίοδος μετεγγραφών στα κόμματα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες μετά τις προσχωρήσεις ανεξάρτητων βουλευτών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος, το πολιτικό σύστημα μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είχε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις σηματοδοτήσεις της που κατέδειξαν ότι η χώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και τις όποιες προθέσεις και σχεδιασμούς του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, διανύει μια οιονεί προεκλογική περίοδο.
Σε αναζήτηση νέας πολιτικής στέγης
Οι προσχωρήσεις ανεξάρτητων βουλευτών σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ, αλλά και οι φημολογίες που οργιάζουν στους διαδρόμους της Βουλής περί μετακινήσεων και άλλων βουλευτών προς διάφορες κομματικές κατευθύνσεις, επιβεβαιώνουν με τον πιο φανερό τρόπο την ατμόσφαιρα και την ψυχολογία που έχει καλλιεργηθεί όσο πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του Ιουνίου και βεβαίως προς την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, εξέλιξη που θεωρείται ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Το άγχος αυτό έχει κυριεύσει τους βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων αναζητούν από τώρα εκλογική στέγη. Βασική δεξαμενή είναι η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ τα σενάρια δεν περιορίζονται σε αυτούς, περιλαμβάνοντας βουλευτές και από κόμματα που εμφανίζονται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να πιέζονται ασφυκτικά, όπως η Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι αλλά και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

Η προσχώρηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενης της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, ανεξάρτητης βουλευτού προερχόμενης από την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, δεν ήταν μια αμελητέα εξέλιξη για την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως έδειξε άλλωστε και το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού να τη δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να στείλει και προς άλλες κατευθύνσεις ένα «μήνυμα συστράτευσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι θετικό που άνθρωποι κεντρώοι, του πολιτικού Κέντρου, στρατεύονται στη μάχη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια» ήταν το σχόλιό του στο Τwitter με αφορμή τη συνάντηση αυτήν.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μεγαλοοικονόμου πριν από το πολυνομοσχέδιο είχε υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2018 (τον περασμένο Δεκέμβριο). «Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε» είχε σχολιάσει τότε ο Πρωθυπουργός. Τα βήματα προσέγγισης επιβεβαιώθηκαν με την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων. Η προσχώρηση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του επίσης προερχόμενου από την Ενωση Κεντρώων, πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Καρρά, τον οποίο οι φήμες έφεραν εδώ και καιρό να βρίσκεται κοντά στη ΔΗΣΥ, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τη δήλωση προσχώρησής του σε αυτήν. «Εγώ ήμουν ενταγμένος ανέκαθεν στον κεντρώο χώρο» δήλωσε ο ίδιος, ενώ δεν είχε κρύψει το ενδιαφέρον για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, συμμετέχοντας τον περασμένο Νοέμβριο στις διαδικασίες εκλογής του αρχηγού του νέου φορέα, υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Φώφη Γεννηματά.
Αλλά και δύο απουσίες από την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα πυροδότησαν σενάρια περί ενδεχόμενων μετακινήσεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ: του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιου Μεγαλομύστακα. Ο κ. Δανέλλης δεν δίστασε να δηλώσει ότι η απουσία του ήταν συνειδητή καθώς είχε ταχθεί υπέρ της άποψης να ψηφιστεί η διάταξη για την απεργία, ενώ το κόμμα του επέλεξε το «παρών». 
Προτίμησε να απέχει από την ψηφοφορία για να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο κόμμα του. Εχει όμως μια ειδική βαρύτητα η στάση του, καθώς το «παρών» του Ποταμιού προκρίθηκε ως επιλογή η οποία δεν θα το έφερνε σε διάσταση με τον εταίρο του εντός του Κινήματος Αλλαγής, τη ΔΗΣΥ, που καταψήφισε το επίμαχο άρθρο για τις απεργίες. Ο κ. Δανέλλης με την απόφαση να απέχει πήρε ταυτόχρονες αποστάσεις και από την πολιτική των συμμάχων του Ποταμιού, κάτι που ενίσχυσε τις ερμηνείες περί προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά δεν με αφορούν» δηλώνει ο ίδιος, αν και έχει διευκρινίσει ότι, παρά τις πολιτικές ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος, η μετωπική λογική ΣΥΡΙΖΑ - αντι-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελεί το πλαίσιο εκφοράς του πολιτικού λόγου της αντιπολίτευσης.
Διαφοροποιήσεις στην Ένωση Κεντρώων
Από την πλευρά του ο κ. Μεγαλομύστακας αρκέστηκε σε μια γραπτή δήλωση, σύμφωνα με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί δήθεν προσάρτησής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι όσα ακούγονται είναι «ψευδή, ανυπόστατα και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» και δηλώνοντας ότι η σχέση του με την Ενωση Κεντρώων «παραμένει αρραγής». 

Αλλά και οι φήμες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει για τον έτερο βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη διαψεύδονται. Ο κ. Λεβέντης τον έχει χαρακτηρίσει - και ο ίδιος το αποδέχεται πλήρως - «άνθρωπο με δεξιά καρδιά και αριστερό λόγο». «Αυτήν τη στάση την κάνω πραγματικότητα με την κοινοβουλευτική μου παρουσία» τονίζει και δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να φύγει από την ΕΚ.
 «Αν θα βουλιάξει, θα βουλιάξω και εγώ μαζί της» αναφέρει ο κ. Σαρίδης. Ενδιαφέρον πάντως συνιστά η περίπτωση ενός άλλου βουλευτή του κόμματος, του Γιώργου Κατσιαντώνη, ο οποίος έχει εκφραστεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, σε αντίθεση με το κόμμα του το οποίο δεν δέχεται να συμπεριληφθεί σε αυτήν η λέξη «Μακεδονία», διάσταση που κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησαν με ιδιαίτερη προσοχή.
Γρίφος οι προθέσεις των πρώην του Ποταμιού
Πριν από έναν χρόνο ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας είχε προσχωρήσει στη ΝΔ, ενώ ο συνάδελφός του από το ίδιο κόμμα Αχμέτ Ιλχάν εντάχθηκε στη ΔΗΣΥ, στην οποία λίγο καιρό αργότερα μεταπήδησε και ο Κώστας Μπαργιώτας. Γρίφος παραμένει τι στάση θα κρατήσουν τελικά άλλοι πρώην βουλευτές του Ποταμιού, όπως οι ανεξάρτητοι Κατερίνα Μάρκου και Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι, αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες εκδοχές για την πολιτική τους μεταστέγαση, κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους. 

Η κυρία Μάρκου, παρά τις πληροφορίες που θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη την ένταξή της στη ΔΗΣΥ, κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, ενισχύοντας έτσι κάποιες φήμες που τη θέλουν να φλερτάρει με την ιδέα συμπόρευσης με τη ΝΔ, ενώ ο κ. Θεοχάρης δήλωσε προ ημερών ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι παρών, επισημαίνοντας ότι «εν ευθέτω χρόνω θα δείτε τον τρόπο που θα δώσω το “παρών” στις εκλογές». 


in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου