6.4.18

Κάθεστε σε υπολογιστή; Προσοχή στους βασικούς κανόνες υγείας για μάτια και σώμα

Ο μέσος χρόνος που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και δεν αναμένεται να μειωθεί το προσεχές μέλλον.
Εκτός από τα έμμεσα προβλήματα από την παρατεταμένη καθιστική ζωή (παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθειες κ.α.) υπάρχουν και δύο ακόμα που πολλοί δεν λογαριάζουν.
Αυτά είναι τα προβλήματα στα μάτια και η καταπόνηση του σώματος από την λάθος στάση που διατηρείτε.
Αν, καθήμενοι σε έναν υπολογιστή, έχετε νιώσει κι εσείς να κουράζονται τα μάτια σας, να πονούν, να γίνονται «βαριά» και η όραση σας περιοδικά να θολώνει και να μην μπορείτε να εστιάσετε καλά, τότε πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε για την κόπωση των ματιών.
Επίσης, αν αισθάνεστε συχνά ότι πονάει η μέση σας, ότι τα πόδια σας μουδιάζουν, τα χέρια σας «πιάνονται» και έχετε πόνο στον αυχένα, τότε είναι πιθανό η στάση του σώματός σας στο γραφείο του υπολογιστή να είναι λανθασμένη.

Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σας σώσουν από προβλήματα στα μάτια και στο σώμα, λόγω της παρατεταμένης καθιστικής θέσης και έκθεσης στην οθόνη:
  1. Ρυθμίστε κατάλληλα το φως του δωματίου και τη φωτεινότητα της οθόνης του υπολογιστή σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το θάμπωμα στην οθόνη
  2. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας σε απόσταση ενός μήκους χεριού μπροστά σας. Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να είναι στην ευθεία των ματιών σας. Η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας και να μην χρειάζεται να στρέφετε το κεφάλι σας για να την δείτε
  3. Αν χρειαστεί να διαβάσετε κάτι από χαρτί, ενώ είστε ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας, τοποθετήστε το χαρτί όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην οθόνη σας
  4. Κάντε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τακτικά διαλείμματα για να ηρεμούν λίγο τα μάτια σας
  5. Στάση σώματος: Ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές:
στάση σώματος
Σπρώξτε τους γοφούς σας όσο πιο πίσω μπορούν να πάνε στην καρέκλα
Ρυθμίστε το ύψος του καθίσματος έτσι ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και τα γόνατα σας να είναι παράλληλα ή ελαφρώς χαμηλότερα από τους γοφούς σας. Ρυθμίστε την πλάτη της καρέκλας σε 100 ° με 110 ° κεκλιμένη γωνία. Βεβαιωθείτε ότι τόσο το άνω όσο και το κάτω μέρος της πλάτης σας υποστηρίζονται. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια. Αν γίνεται, ρυθμίστε τα μπράτσα έτσι ώστε οι ώμοι σας είναι χαλαροί, αλλιώς αφαιρέστε εντελώς τα μπράτσα της καρέκλας.
στάση σώματος
Καθίστε κοντά στο πληκτρολόγιο, ώστε να είναι ακριβώς μπροστά από τον κορμό σας και κεντραρισμένο ως προς εσάς
στάση σώματος
Ρυθμίστε το ύψος του πληκτρολογίου, ώστε οι ώμοι σας να είναι χαλαροί, οι αγκώνες σας ελαφρώς ανοιχτοί και οι καρποί και τα χέρια σας ίσια
στάση σώματος
Ρυθμίστε το πληκτρολόγιο σε μικρή γωνία ως προς το τραπέζι, ώστε να μην χρειάζεται να λυγίζετε τους καρπούς σας
στάση σώματος
Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σε κατάλληλη θέση ως προς τα μάτια σας
Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται περίπου 4-5 εκατοστά πάνω από τα μάτια σας. Η απόστασή σας από την οθόνη πρέπει να είναι 45-70 εκατοστά.
στάση σώματος
Τέλος, αν έχετε χαρτιά ή άλλα σημεία αναφοράς στο τραπέζι, τοποθετήστε τα κάτω από την οθόνη σας, ώστε το βλέμμα σας να τα συναντάει και τα δύο (οθόνη και σημείο αναφοράς) σε γωνία 50-70 μοιρών.


 iatropedia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου