6.4.18

Με drones καταπολεμούν τα κουνούπια στην Ηλεία

Με δορυφόρους, drones και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) δίνεται φέτος, από εδάφους και αέρος, η «μάχη» κατά των κουνουπιών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, με επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού του Δυτικού Νείλου σε πτηνά και κουνούπια και αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας θα επιχειρηθεί η προστασία της δημόσιας υγείας.
Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζεται στις περιοχές Μετόχι, Καλόγρια και Αραξο της Δυτικής Αχαΐας, στη Βάρδα της Ηλείας και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκεί έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ παράλληλα ελέγχονται χιλιάδες εστίες κουνουπιών μέσα σε πόλεις, σε οικισμούς, αλλά και σε ρέματα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων, ελέγχονται συστηματικά 350.000 στρέμματα φυσικού συστήματος, 5.000 εστίες στο περιαστικό σύστημα 300 οικισμών, 1.500 χιλιόμετρα ρεμάτων και 30.000 εστίες εντός των πόλεων και των οικισμών, κυρίως φρεάτια ομβρίων υδάτων.
Οσον αφορά τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τα drones χρησιμοποιούνται για τηλεπισκόπηση, με σκοπό τον εντοπισμό εστιών αναπαραγωγής, ενώ οι δορυφορικές εικόνες ραντάρ απεικονίζουν την έκταση των πλημμυρικών φαινομένων, όπου μπορούν να αναπτυχθούν κουνούπια. Επίσης, η χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) και προηγμένων συστημάτων τηλεπικοινωνιών βοηθά ώστε να γνωστοποιούνται οι θέσεις εργασίας του κάθε συνεργείου, τα ευρήματα δειγματοληψιών ανά θέση ελέγχου, αλλά και να πραγματοποιούνται οι ψεκαστικές παρεμβάσεις, σε πραγματικό χρόνο.
Στις εστίες αναπαραγωγής γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και τη διενέργεια ψεκασμών με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι εργασίες εντομολογικής επιτήρησης εντός πόλεων και οικισμών, σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η δημόσια υγεία, ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα ελονοσίας ή του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ, σύμφωνα με την περιφέρεια, το πρόγραμμα το έχει ανάγκη η περιοχή και για τον τουρισμό της, καθώς στη Δυτική Αχαΐα και Ηλεία λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό τουριστών από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται στη Δυτική Ελλάδα μέχρι και το 2021, καθώς, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, έχουν εξασφαλιστεί πόροι 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όπως εκτιμάται, με την εφαρμογή των τεχνικών του προγράμματος, αναμένεται να υπάρξουν έγκαιρα θετικά αποτελέσματα, χωρίς αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου