" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

5.4.18

Τσουρέκι πολίτικο

Τα πασχαλινά ζυμώματα είναι μια καλή αφορμή για να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Μερίδες:για 1 τσουρέκι Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:20′ Χρόνος αναμονής:3 ώρες

Υλικά
180 ml φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού µαχλέπι, καλά κοπανισµένο στο γουδί
½ κουτ. γλυκού σκόνη µαστίχας
2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής
1 αβγό
2 κρόκους αβγών
400γρ. Φαρίνα
2 κουτ. σούπας σουσάµι ή 50γρ. φιλέ αµυγδάλου

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το µαχλέπι και τη µαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε µέτρια φωτιά ανακατεύοντας καλά µε µια ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερµοκρασία µε ένα θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερµόµετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα -πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη Μαγιά Στιγμής, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά µε το σύρµα µέχρι να φτιάξετε λείο µίγµα και το αδειάζετε σε µια λεκάνη (ή στον κάδο του µίξερ).
Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά τη Φαρίνα και ανακατεύετε µε το χέρι (ή ζυµώνετε µε το γάντζο του µίξερ), µέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηµατιστεί µια µέτρια ζύµη.
Ζυµώνετε για 7-8 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι (στο µίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστηµα και η ζύµη είναι έτοιµη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθετε τη ζύµη σε µπάλα µέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζετε µε µια λεπτή κουβέρτα ή µε καθαρές βαµβακερές πετσέτες και αφήνετε τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό µέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερµότητας), µακριά από ρεύµατα αέρα. Αφήνετε εκεί τη ζύµη για 2 ώρες µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζετε τη ζύµη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα µέρη. Πλάθετε το καθένα σε µακρόστενο ρολό, τα ενώνετε όλα στη µία τους άκρη και τα πλέκετε σε κοτσίδα.
Στρώνετε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, µεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά µε µια κουβέρτα ή µε πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό µέρος για άλλη 1 ώρα, µέχρι να φουσκώσει.
Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού µε τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζετε µε το σουσάµι (ή µε το φιλέ αµυγδάλου). Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, µέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

olivemagazine.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου