4.5.18

Νάντια Γιαννακοπούλου - «Προοδευτικό μέτωπο» με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο «πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» !

 της Νάντια Γιαννακοπούλου*

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει, δεν ήταν ποτέ, στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο και την παράδοση της δημοκρατικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού στα τρία και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχασε κάθε στόχο που έχει θέσει, αναζητά τώρα ένα νέο αφήγημα, ένα νέο ζωτικό μύθο. Δύσκολο, καθότι ο κ. Τσίπρας που χειρίστηκε προσωπικά όλες τις διαπραγματεύσεις και χρεώνεται βεβαίως εξ’ ολοκλήρου όλες τις αποτυχίες, δεν έχει αφήγημα που να μην έχει επιστρατεύσει, δεν υπάρχει υποτιθέμενη «κόκκινη γραμμή» που να μην έχει παραβιάσει.
Όμως ακόμη και τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν, όπως και αυτό το νέο περί καθαρής εξόδου που διαψεύδεται από τα ίδια τα στελέχη του. Η πραγματικότητα είναι πως η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει κανένα σχέδιο ούτε για τον τρόπο που η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ούτε για το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, ούτε βέβαια για τα εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά που όπως εξελίσσονται εγκυμονούν μεγάλους εθνικούς κινδύνο.
Όμως ο κ. Τσίπρας, για τις ανάγκες του ρόλου δεν έχει κανένα πρόβλημα να αλλάζει πολιτικά κοστούμια και απόψεις σαν τα πουκάμισα. Συστηματικά τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ως σοσιαλδημοκράτης και κεντροαριστερός, την ίδια στιγμή βέβαια που εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους ακροδεξιούς και να τους καλύπτει.
Μιλάει για δήθεν προοδευτικά μέτωπα και συνεργασίες, απευθύνει εκκλήσεις συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής ενώ έχει φτάσει στο σημείο να θέτει και όρους!
Ο «πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται». «Προοδευτικό μέτωπο» με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει. Το πραγματικά «προοδευτικό μέτωπο» εμείς το χτίζουμε μόνο με την κοινωνία – για την κοινωνία, ενάντια στον λαϊκισμό, την εξαπάτηση, τις ολοκληρωτικές λογικές και την συντήρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει, δεν ήταν ποτέ, στον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο και την παράδοση της δημοκρατικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα κόμμα βαθιά λαϊκιστικό, με αντιλήψεις, πολύ πέραν από τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, πολλές φορές ακόμη και εχθρικό στις θεσμικές λειτουργίες της φιλελεύθερης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την δημοκρατική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την εχθρότητα απέναντι στην διαφορετική άποψη και την προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο και απίθανες επινοήσεις να ελέγξει την ελεύθερη ενημέρωση.
Η ανασυγκρότηση και δυναμική παρουσία του προοδευτικού πολιτικού χώρου αποτελεί απαραίτητο όρο και προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος.
Για την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών και την λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος σε συνθήκες πολιτικής αντιπαράθεσης εντός των πλαισίων εθνικής ενότητας, ουσιαστικής συζήτησης και λελογισμένης αντιπαλότητας, στοιχεία απαραίτητα για να ξεπεραστούν τα οικονομικά και κοινωνικά τραύματα μιας μεγάλης περιόδου πολύπλευρης κρίσης.
Οι εξελίξεις αυτή την στιγμή στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς είναι ενθαρρυντικές, ο στόχος της ενοποίησης σε έναν νέο πολιτικό οργανισμό, το Κίνημα Αλλαγής, είναι πλέον γεγονός που αλλάζει ήδη τις πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς.
Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις ώστε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στρατηγική και η διαφαινόμενη αυτή τη στιγμή μετεκλογική υπερίσχυση της συντηρητικής παράταξης να τεθεί σε αμφισβήτηση από τις πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

*Η Νάντια Ι. Γιαννακοπουλου είναι Πρώην Βουλευτής – Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου