5.5.18

Σωτήριος ο έγκαιρος έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού

Πρώιμος έλεγχος για λιγότερο επιθετική αγωγή

Όσο νωρίτερα ξεκινά ο μαστογραφικός έλεγχος, τόσο μικρότεροι οι όγκοι και λιγότερο επιθετικές οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού, στο Ορλάντο.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει επιστημονική διαφωνία για την ηλικία έναρξης του ετήσιου μαστογραφικού ελέγχου, με ορισμένες εταιρείες να προτείνουν ως ηλικία έναρξης τα 40 έτη, άλλες να συστήνουν τον έλεγχο πέντε χρόνια νωρίτερα και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία στα 45.
Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Μαστού Dubin στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Δρ Ελίσα Πορτ, αξιολόγησε το ιατρικό ιστορικό περισσοτέρων από 1.100 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
 Όλες ήταν άνω των 40 ετών.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: εκείνες που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία εντός 24 μηνών από τη διάγνωση του καρκίνου και σε αυτές που είχαν ελεγχθεί 25 μήνες ή και περισσότερο από τη διάγνωση. 

Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονταν γυναίκες που δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Οι τελευταίες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χημειοθεραπεία. Επίσης είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για μαστεκτομή και 66% να τους αφαιρεθούν λεμφαδένες. Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα το μαστογραφικό έλεγχο είχαν μικρότερους όγκους.
Στις γυναίκες 40-49 ετών αυτές που δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία ήταν πιθανότερο να κάνουν χημειοθεραπεία, να έχουν μεγαλύτερους όγκους και να πρέπει να κάνουν μαστογραφία, από εκείνες που είχαν κάνει νωρίτερα μαστογραφικό έλεγχο και ήταν ίδιας ηλικίας.
«Αν και η μελέτη αφορά ένα νοσηλευτικό κέντρο, οι παρατηρήσεις συμφωνούν με άλλες μελέτες που έχουν αναδείξει την αξία της πρώιμης διάγνωσης. Ξεκάθαρα λοιπόν όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος στο μαστό, τόσο λιγότερη θεραπεία θα χρειαστεί», σχολιάζει ο Δρ Λεν Λιχτενφελντ, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου