2.6.18

Δύσκολη εξίσωση η συγκρότηση ψηφοδελτιων για την Φώφη !

Τον εκλογικό νόμο αλλά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής μελετούν τα επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. 
Γνωρίζουν πολύ καλά πως η «επόμενη μέρα» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας και, πολύ περισσότερο, με την εκλογή μιας σειράς κορυφαίων παραγόντων του συμμαχικού σχήματος. 
Στην παρούσα φάση ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Φώφης Γεννηματά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, από την στιγμή που όλα δείχνουν πως επιθυμεί να είναι στην επόμενη βουλή. Ως πρώην πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί, με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι στην περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος θα βγει έδρα. Δεδομένου ότι η κυρία Γεννηματά θα είναι υποψήφια στην Β’ Αθηνών, αποκλείεται εκ των πραγμάτων η τοποθέτησή του στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Στην Β’ Αθηνών θα είναι, μεταξύ άλλων, υποψήφιοι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Τσιόδρας, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά» Παναγιώτης Βλάχος κ.α. Στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ όπως ευρέως κυκλοφορεί, θα είναι υποψήφιος στην Β’ Αθηνών και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Η λογική επιλογή με βάση και την καταγωγή της οικογένειας Παπανδρέου θα ήταν η Αχαϊα, ωστόσο οι γνωρίζοντες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως δεν θα είναι υποψήφιος στην εν λόγω Περιφέρεια. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί σφόδρα να είναι και στην επόμενη βουλή ο καθηγητής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες της.
 Στην Αχαϊα θα είναι υποψήφιοι και οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και Κώστας Σπηλιόπουλος (ΠΑΣΟΚ). Η άλλη σκέψη για τον κ. Παπανδρέου είναι η Α’ Αθηνών, κάστρο του Κώστα Σκανδαλίδη. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου είναι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, ο κ. Σκανδαλίδης θα μετακομίσει στα Δωδεκάνησα, μιας και εκτιμάται πως ο κ. Κρεμαστινός είναι σε ηλικία πολιτικής συνταξιοδότησης. Προσώρας ο κ. Σκανδαλίδης αρνείται κάθε τέτοια συζήτηση, οπότε παραμένει η σημαντική εκκρεμότητα με τον κ. Παπανδρέου, άρα και με το ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων.

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί και η περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα μπορούσε ως αρχηγός κόμματος να τοποθετηθεί επικεφαλής του Επικρατείας, όπως είχε συμβεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο στις εκλογές του 2015. Για το Επικρατείας έχουν ακουστεί, επίσης, τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου στην περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θελήσει να είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά και του έγκριτου συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος θα είναι υποψήφιος σε κάποια από τις περιφέρειες της Αττικής. Στην Περιφέρεια Αττικής θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Μαυρωτας. Από κει και πέρα, στην Αρκαδία θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στην Αργολίδα ο Γιάννης Μανιάτης και ενδεχομένως ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης, στην Αιτωλοακαρνανία ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και ο πρώην βουλευτής Θάνος Μωραϊτής, στην Ηλεία ο νυν βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος και ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, στην Λακωνία ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο Ηράκλειο ο Βασίλης Γκεγκέρογλου. Με αξιώσεις θα επαναδιεκδικήσουν τις έδρες του ο Μιχάλης Τζελέπης στις Σέρρες, ο Ιλχαν Αχμέτ στη Ροδόπη, η Χαρά Κεφαλίδου στη Δράμα και ο Γιώργος Αρβανιτίδης στην Β’ Θεσσαλονίκης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λάρισα με τις υποψηφιότητες του νυν βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, των πρώην βουλευτών Φίλιππου Σαχινίδη και Θωμά Ψύρρα, αλλά και του γνωστού γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα.
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ποσοστό αλλά και τη σειρά εκλογής των κομμάτων, το Κίνημα Αλλαγής είναι πιθανό να εκλέξει βουλευτές στην Α’ και Β’ Πειραιά, στα Ιωάννινα, στην Χαλκιδική, στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στην Κοζάνη κ.α.
Να επισημανθεί πως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης φέρεται να ενδιαφέρεται για την ευρωβουλή, ενώ στις Βρυξέλλες επιθυμεί να παραμείνει και η Εύα Καϊλή. Από τους νυν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, θεωρείται πιθανό ο Γιώργος Αμυράς να είναι υποψήφιος με την ΝΔ, ενώ για τον Σπύρο Δανέλλη ακούγεται εντόνως πως βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σαφές, τέλος, τι θα θελήσει να πράξει ο Σπύρος Λυκούδης, από τα πρόσωπα με υψηλό κύρος στην ευρύτερη κεντροαριστερά.  


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου