2.6.18

ΦΩΤΟ - Η πρώτη Ελληνίδα Α’ μηχανικός σε πλοίο της Hellenic Seaways

 Άλλο ένα ανδρικό κάστρο «πέφτει» από μια γυναίκα μόλις 30 ετών.

Η Θεανώ Σιλελόγλου είναι μια νέα και όμορφη γυναίκα, που ξαφνιάζει τους πάντες όταν απαντά στο ερώτημα «τι δουλειά κάνεις;». 
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για γυναίκες γιατρούς, μηχανικούς, αξιωματικούς, ακόμη και οδηγούς ταξί. Για γυναίκα μηχανικό στα καράβια και μάλιστα «Πρώτη», σίγουρα δεν είχαμε ξανακούσει. 
Πέρασε πρώτη στη Σχολή Μηχανικών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2005, σχολή που ήταν η πρώτη επιλογή στο Μηχανογραφικό της. 
Μετά από 5 χρόνια, και αφού είχε ήδη αποκτήσει το πτυχίο της, την εμπιστεύθηκε η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρία της χώρας, Hellenic Seaways, η οποία την προσέλαβε στη θέση της Γ’ Μηχανικού.
Ας μάθουμε όμως περισσότερα από την ίδια για το πώς φτάσαμε σ’ αυτήν την -προφανώς- παγκόσμια πρωτιά.
- Ήταν από μικρή ηλικία το όνειρό σας να ακολουθήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Δεν ήταν εξ’ αρχής το όνειρο μου αυτό. H αγάπη για την θάλασσα υπήρχε πάντα γιατί μεγάλωσα σε θάλασσα. Δεν υπήρχε όμως καμία σχέση με το ναυτικό επάγγελμα στην οικογένεια.
Μια διαφήμιση της ΑΕΝ στην τηλεόραση μού έκανε το ''κλικ'' και την ίδια στιγμή που την είδα αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω. Έδωσα πανελλαδικές και πέρασα πρώτη στην σχολή, η
οποία ήταν και η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό.
- Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, κατά το στάδιο ανεύρεσης εργασίας, ακόμη και στον εργασιακό σας χώρο;
Στην σχολή δεν συνάντησα ιδιαίτερες δυσκολίες, παρακολουθούσα τα μαθήματα καθημερινά και ήμουν τυπική, οπότε τελείωσα στην ώρα μου.
Στην ανεύρεση εργασίας στάθηκα πολύ τυχερή. Ως δόκιμοι βρίσκουμε εργασία γιατί είμαστε επιδοτούμενοι από το κράτος. Μετά από αυτό το στάδιο αρχίζουν οι δυσκολίες, ειδικά για τις γυναίκες. Εκεί λοιπόν φάνηκα τυχερή γιατί με μια απλή αίτηση στη H.S.W με πήραν για δουλειά και συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Στην αρχή υπήρχαν δυσκολίες γιατί ειδικά οι παλιοί ναυτικοί δεν μπορούσαν εύκολα να δεχτούν γυναίκα στο μηχανοστάσιο. Ήταν λίγο δύσπιστοι, αλλά σιγά-σιγά μέσα από την συνεργασία επήλθαν ισορροπίες.
 
- Πώς συνεργάζεστε με τους υπόλοιπους «άνδρες» συναδέλφους σας;
Πάντα κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να δεχτούν γυναίκα σε ανώτερη θέση από αυτούς αλλά αυτό συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα. Στο θέμα της συνεργασίας με άντρες είμαι γενικά πολύ ευχαριστημένη. Είναι φιλότιμοι και ευχάριστοι.
- Πώς διαμορφώνεται το καθημερινό σας πρόγραμμα; Εννοώ, αν έχετε οικογένεια, κ.λ.π.
Ό,τι αφορά την οικογένεια, για όλους τους ναυτικούς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Το πρόγραμμα της προσωπικής μας ζωής διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του
πλοίου. Όπου όμως υπάρχει αγάπη και κατανόηση, τα πάντα γίνονται.

* Η Θεανώ Σιλελόγλου είναι Α’ Μηχανικός στο Ε/Γ Ο/Γ Νήσος Μύκονος, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς-Σύρος-Μύκονος-Ικαρία-Φούρνοι-Σάμος-Χίος-Λέσβος-Λήμνος-Καβάλα.



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου