9.6.18

Ένας Ιταλός "σουζάκιας" τρελαίνει το κοινό του

Του Κυριάκου Παρασίδη

Τα τελευταία 38 χρόνια η vespa αποτελεί προέκταση του σώματός του. Καταφέρνει να κάνει πράγματα μαζί της που κανείς άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Ο λόγος για τον Nicola Campobasso τον άνθρωπο που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το παρατσούκλι «Impennatore» που στην ελληνική γλώσσα σημαίνει “ σουζάκιας”. Θεωρείται ο πιο ακριβοπληρωμένος κασκαντέρ σε όλο τον κόσμο. Κάθε μήνα καταφέρνει να δίνει 3-4 παραστάσεις και να βγάζει έτσι χρήματα από το χόμπι του αλλά και να κάνει γνωστό το όνομά του σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο.
Πρόσφατα, ο απίθανος Ιταλός κασκαντέρ βρέθηκε για λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη και έδωσε τέσσερα μοναδικά show στο πλαίσιο μιας έκθεσης μοτοσικλέτας στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όλες οι επιδείξεις έκοψαν την ανάσα του κοινού και χάρισαν ανεξάντλητο κέφι και χιούμορ. Ο κόσμος απόλαυσε τις δεξιότητες του Ιταλού και τις μοναδικές τεχνικές του και του προσέφερε παρατεταμένα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
“ Για μένα η vespa είναι τρόπος ζωής και προέκταση του σώματός μου. Κάθε μήνα δίνω πολλές παραστάσεις. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω”, αναφέρει στο περιοδικό ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Nicola Campobasso. Δεν ξεχνάει το περίφημο "CNG", μια λεωφόρο στα περίχωρα της Φλωρεντίας όπου κάθε Παρασκευή βράδυ συγκεντρώνονταν πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει "παράνομους" αγώνες δρόμου. “ Παλιά κάναμε κόντρες και βάζαμε στοιχήματα, ενώ κάναμε και επιδείξεις. Τα χρήματα που κέρδιζα τα έδινα για να αγοράζω μοτοσικλέτες τις οποίες στη συνέχεια ανακατασκεύαζα. Καθημερινά οδηγούσα πολλές ώρες. Άλλαζα πράγματα στις μηχανές, έκανα σούζες και έδινα παραστάσεις. Αυτό άρεσε στον κόσμο. Σιγά σιγά άρχισαν να με καλούν σε διάφορες εκδηλώσεις”...
Για τη ιδιαίτερη σχέση του με τη vespa, μας είπε πως οδήγησε την πρώτη όταν ήταν 16-17 χρονών και αμέσως έγινε το πάθος του. “ Όλα αυτά τα χρόνια έζησα μεγάλες στιγμές στη σέλα μιας vespa. Γενικότερα πάντως η μοτοσικλέτα έγινε πάθος μου και σύντομα απολάμβανα τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου. Σύντομα οργάνωσα συγκεντρώσεις κοντά στο σπίτι μου στο Terrafino, στα περίχωρα της βιομηχανικής περιοχής του Έμπολι”, θυμάται.
Σήμερα ο “ σουζάκιας” παίρνει μέρος στα διασημότερα φεστιβάλ του πλανήτη, εμφανίζεται κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες εκθέσεις μοτοσυκλέτας και συμμετέχει στα πλέον φαντασμαγορικά show. Η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε κάθε άκρη της γης. Στη Θεσσαλονίκη όμως αισθάνθηκε, όπως μας είπε, σαν στο σπίτι του. “ Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ όμορφη πόλη. Έχει ωραίες γυναίκες και πολύ ωραίο φαγητό”, επισήμανε. Επόμενος προορισμός του για παραστάσεις, η Ισπανία. “ Πηγαίνω σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι η ζωή μου, είναι το επάγγελμά μου”.
Το πρόγραμμα που εκτελεί σήμερα περιλαμβάνει 30 διαφορετικές ακροβατικές ασκήσεις με vespa.
Για να τις εκτελέσει χρησιμοποιεί πέντε διαφορετικές βέσπες. Η μία από αυτές δεν έχει μπροστινή ρόδα, οι δύο επόμενες έχουν μόνο μπροστινές ρόδες οι οποίες στην πορεία πέφτουν και άλλες δύο μηχανές είναι κανονικές.
Ο Nicola υποστηρίζει πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει κάνει άλμα με ανάποδη πλήρη περιστροφή 360 μοιρών (backflip) με κλασική, μεταλλική Vespa. Στα κατορθώματά του περιλαμβάνει και το ότι έκανε συνεχόμενη σούζα επί 30 χιλιόμετρα.
Κι αφού μας μύησε στην ριψοκίνδυνη καθημερινότητά του, άφησε για το τέλος της συνάντησής μας, τις συμβουλές του προς χρήστες και λάτρεις των δύο τροχών: “ Ότι και να κάνουμε οφείλουμε να οδηγούμε με ασφάλεια και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης”, λέει και συμπληρώνει. Και φυσικά πάντα το κράνος, γιατί αυτό σώζει ζωές”.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου