9.6.18

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWSMESSINIA - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ:ΑΓΓΛΙΑ-1966:ΤΟ ΓΚΟΛ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΠΟΤΕ No8


Γράφει: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
           Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ - ΠΣΑΤ
 
Η FIFA αποφάσισε να δώσει την διοργάνωση του Μουντιάλ του 1966 στην χώρα που οργάνωσε πρώτη το ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Άγγλοι  είχαν την ευκαιρία να αποβάλλουν το «στίγμα της ήττας τους από τους Αμερικανούς στην παρθενική τους εμφάνιση στο Μουντιάλ του 1950.Ο άνθρωπος που είχε ζήσει ως αμυντικός της Εθνικής Αγγλίας την «ντροπή» της ο Αλφ Ράμσεϋ που είχε γίνει ήδη Σέρ είχε αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Θιασώτης του αμυντικού ποδοσφαίρου έβαλε το στίγμα του όχι μόνο στην ομάδα του αλλά και στην διοργάνωση. Με στυλοβάτες της ομάδας τον κεντρικό αμυντικό και αρχηγό Μπόμπι Μούρ και τον συνονόματο του Τσάρλτον στο κέντρο του γηπέδου με έφεση στο γκολ ο Ράμσεϊ είχε δημιουργήσει μια ομάδα που δικαίως ήταν από τις πληρέστερες του θεσμού. Ο ανεπανάληπτος Γκόρτον Μπάνκς κάτω από τα γκολπόστ, ο απροσπέλαστος Νόμπι Στ’αιλς,ο «μαραθωνοδρόμος» Αλαν Μπόλ με τον Μάρτιν Πίτερς ,με τον επιθετικό Τζέφ Χάρστ που μέχρι σήμερα θεωρείται ως εθνικός ήρωας της Αγγλίας για το χατ-τρικ που επέτυχε απέναντι στους Δυτικό γερμανούς στο τελικό και χάρισε το κορυφαίο τρόπαιο όλου το κόσμου στη πατρίδα του.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΑ- Δ.ΓΕΡΜΑΝΙΑ  4-2 (Παράταση)
 
Ο Χάρστ που μπροστά σε 93.800 θεατές του Γουέμπλεϊ πέτυχε στις 30 Ιουλίου στο 109’ εκείνο το γκολ-μυστήριο που παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα για το κατά πόσο η μπάλα πέρασε την γραμμή στο τέρμα του Τιλκόφκι. Ο Χάρστ σούταρε η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και έσκασε στο χόρτο. Οι Άγγλοι ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς με τους Γερμανούς να αμφισβητούν την εγκυρότητα του γκολ. Ο Ελβετός διαιτητής Ντίνστ συμβουλεύτηκε τον βοηθό του Σοβιετικό Μπαχράμοφ και έδειξε σέντρα.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ
Ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί κατηγορηματική απάντηση. Πάντως, φοιτητές του Κέιμπριτζ με υπολογιστή συμπέραναν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει τη γραμμή. Λίγο αργότερα (120') ο Χάρστ σημείωσε κι άλλο γκολ και η Αγγλία του Αλφ Ράμσι γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ πήρε το τρόπαιο από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου .
ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Το 1966 δεν ξεχάστηκε, όμως, για την Ιταλία των Σάντρο Ματσόλα, Τζιάνι Ριβέρα, Τζατσίντο Φακέτι, Ενρίκο Αλμπερτόζι, Ταρτσίζιο Μπούργκνιτς κ.α. Στο Μίντλεσμπρο, έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Η 19η Ιουλίου του 1966 σήμανε για την ποδοσφαιρική Ιταλία ότι η 29η Ιουνίου του 1950 για την Αγγλία. Η Βόρεια Κορέα με τέρμα του Πακ Ντου Ικ, νίκησε 1-0 την Ιταλία αποκλείοντάς την από τον πρώτο γύρο και στέλνοντας πρόωρα τους Ιταλούς στην πατρίδα τους. Αποδοκιμασίες, ειρωνείες και σάπια λαχανικά περίμεναν τους «ατζούρι» στην πατρίδα τους. Οι Βορειοκορεάτες που ήταν και η παρθενική τους εμφάνιση σε Μουντιάλ, φάνηκαν ορεξάτοι και για νέα έκπληξη στον προημιτελικό. Στις 23 Ιουλίου, προηγήθηκαν στο 24' με 3-0 της Πορτογαλίας των Εουσέμπιο, Κολούνια, Σιμόες, Τόρες και Αουγκούστο. Αλλά τέσσερα γκολ του Εουσέμπιο και ένα του Αουγκούστο οδήγησαν την ομάδα τους στα ημιτελικά (5-3). Η Πορτογαλία στις 28 Ιουλίου νίκησε 2-1 τη Σοβιετική Ένωση και αναδείχθηκε τρίτη.
Ο άτυχος της διοργάνωσης ήταν ξανά ο Πελέ. Τραυματίστηκε στην πρεμιέρα από τον Βούλγαρο Ζέτσεφ και μία εβδομάδα αργότερα από τον Πορτογάλο Μοράις. Η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία επέστρεψε άπρακτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο καθώς ηττήθηκε με 3-1 από την Πορτογαλία, που είχε τον Εουσέμπιο, τον αποκαλούμενο και «Μαύρο Πάνθηρα», που με δύο προσωπικά γκολ οδήγησε την Πορτογαλία στο θρίαμβο.
Σημειώθηκε κι ένα ρεκόρ. Ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αντόνιο Καρμπαχάλ μετείχε για πέμπτη φορά σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Εουσέμπιο, με 9 γκολ έναντι 6 του Χάλερ. Συνολικά σημειώθηκαν 89 τέρματα σε 32 παιχνίδια. Αποβλήθηκαν 5 παίκτες, κτυπήθηκαν 6 πέναλτι και κόπηκαν 1.563.135 εισιτήρια (μέσος όρος 48.848).
 Στα προημιτελικά:
Αγγλία - Αργεντινή 1-0
Πορτογαλία - Βόρεια Κορέα 5-3
Δυτική Γερμανία - Ουρουγουάη 4-0
ΕΣΣΔ - Ουγγαρία 2-1
Στα ημιτελικά:
Αγγλία - Πορτογαλία 2-1
Δυτική Γερμανία - ΕΣΣΔ 2-1
Στον μικρό τελικό:
Πορτογαλία - ΕΣΣΔ 2-1
Στον τελικό:

Αγγλία - Δυτική Γερμανία 4-2 (παράτ.) Χάρστ 18',98', 120', Πίτερς 78' - Χάλερ 12', Βέμπερ 90' 
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η Αγγλία ευνοήθηκε κατάφορα από την διαιτησία σε αυτή την διοργάνωση. Και δεν μιλάμε μόνο για τον τελικό. Η αρχή έγινε στα προημιτελικά όταν αποβλήθηκε αναίτια ο αρχηγός της Αργεντινής, Αντόνιο Ρατίν, επειδή "αγριοκοίταξε" τον Γερμανό διαιτητή. Στα ημιτελικά, δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ της Πορτογαλίας, για χέρι των Άγγλων αμυντικών. 
Αξίζει να αναφερθούμε και στην κλοπή του τροπαίου Ζιλ Ριμέ, παρότι το φρουρούσαν έξι άτομα σε έκθεση στο Γουέστμίνστερ. Δεν υπήρχαν σχέδια για να φτιαχτεί ακριβές αντίγραφο, οπότε ο πανικός ήταν μεγάλος. Μια βδομάδα μετά την κλοπή σε μια γειτονιά του Λονδίνου, ο θρυλικός πλέον σκύλος, Πικλς, βρήκε το τρόπαιο κάτω από ένα φράχτη, τυλιγμένο σε μια εφημερίδα.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ Ο ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ
Ο «Μαύρος πάνθηρας» γεννήθηκε στο Λορέντζο Μαρκές της Μοζαμβίκης (Τωρινό Μαμπούτο) άλλοτε πορτογαλική αποικία. Πέτυχε 9 γκολ σε 6 αγώνες. 
Με 41 γκολ σε 64 αγώνες μέχρι το 2005 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Πορτογαλίας μέχρι να του πάρει τα σκήπτρα ο Παουλέτα για να τα πάρει εν συνεχεία ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η κορυφαία αυτή ποδοσφαιρική προσωπικότητα που δάκρυσε μέσα στο σπίτι του όταν η Ελλάδα κατέκτησε το Euro 2004 έφυγε από την ζωή τον Ιανουάριο του 2014 σε ηλικία 71 χρόνων.
ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
-Πριν από το ματς με την Ουρουγουάη επτά Άγγλοι διεθνείς είχαν ξεχάσει τα δελτία τους στο ξενοδοχείο.
-Οκτώ λεπτά διεκόπη ο αγώνας Αγγλία-Αργεντινή1-0 αφού ο αρχηγός των Νοτιαμερικανών Ρατίν αρνιόταν να δεχθεί την αποβολή του!!!
-Ο Γερμανός τεχνικός Χέλμουτ Σέν υποχρέωνε τους παίκτες να παλεύουν στην προπόνηση και να προκαλούν ο ένας τον άλλο.
-Το παιχνίδι Ουρουγουάη –Γαλλία διεξήχθη στο «Γουάιτ Σίτι» που οι άγγλοι χρησιμοποιούσαν για αγώνες στίβου και κυνοδρομίες και δεν ανήκε σε κάποια ομάδα.
Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΛΑ
1)Μπάνκς (Αγγλία),Κοέν  (Αγγλία)Σεστέρνιεφ(Σοβ.Ενωση)Μπεκενμπάουερ(Δ.Γερμανία)Μούρ(Αγγλία)
Τσάρλτον (Αγγλία)Βοροσίν (Σοβ.Ενωση)Χάλερ(Δ.Γερμανία)Σιμόες (Πορτογαλία)Χάρστ(Αγγλία) Εουσέμπιο(Πορτογαλία)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου