31.7.18

Πονοκέφαλος στο παιδί: Πότε χρειάζεται να τον δει γιατρός

Ο πονοκέφαλος είναι συνηθισμένος στα παιδιά και τους εφήβους αλλά πολλοί γονείς δεν ξέρουν πότε πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό.
Ο πονοκέφαλος είναι συχνός στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στη σοβαρότητα, τη συχνότητα, τα συνοδά συμπτώματα και τις αιτίες του.
Κάθε φορά που αναπτύσσεται, όμως, οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν εάν χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση. Και πολλοί δεν ξέρουν πότε είναι αυτή απαραίτητη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.074 γονείς, που έχουν παιδιά ηλικίας 6-18 ετών.
Τα δύο τρίτα από αυτούς (το 66%) δήλωσαν ότι έχει συμβεί να παρουσιάσει το παιδί τους πονοκέφαλο, δίχως να έχει προηγηθεί πτώση ή κτύπημα στο κεφάλι.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως του δίνουν ένα κοινό παυσίπονο όπως η ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη). Μερικοί όμως του δίνουν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πονοκέφαλο (5% των περιπτώσεων) ή βότανο (5%).
Από κει και πέρα, το αν θα ζητήσουν ιατρική συμβουλή εξαρτάται από τυχόν άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο.
Αν το παιδί πονάει ταυτοχρόνως στην κοιλιά, το 21% των γονέων είπαν ότι «σίγουρα» θα συμβουλεύονταν γιατρό. Το 43% είπαν ότι «ίσως» θα συμβουλεύονταν γιατρό και το 36% «μάλλον όχι».
Αν το παιδί είχε πονοκέφαλο και πυρετό, το 40% των γονέων «σίγουρα» θα ζητούσε ιατρική συμβουλή. Το ίδιο και το 51% των γονέων εάν το παιδί είχε τόσο δυνατό πονοκέφαλο ώστε έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι όπου κι αν βρισκόταν.
Συνολικά, το 4% των γονέων θα πήγαιναν το παιδί τους στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου εάν συνέβαινε οποιοδήποτε σενάριο από τα προαναφερθέντα.
Επιπλέον, το 17% των γονέων δήλωσαν ότι δεν θα έδιναν στο παιδί τους κανένα παυσίπονο έως ότου το εξετάσει ένας γιατρός. Και αυτό, διότι θα ήθελαν να δει ο γιατρός το παιδί ενόσω πονούσε.
Ύποπτες περιπτώσεις
Σημαντική διαφοροποίηση στις απαντήσεις τους είχαν οι γονείς και στις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι σοβαρότερο.
Λιγότεροι από τους μισούς γονείς (το 44%) θα πήγαιναν «σίγουρα» το παιδί στα επείγοντα αν ο πονοκέφαλος δεν περνούσε με τα φάρμακα.
Αντίστοιχα, μόνο το 68% θα πήγαιναν «σίγουρα» το παιδί στα επείγοντα, αν ο πονοκέφαλος συνοδευόταν από δυσκαμψία του αυχένα και πυρετό. Παρότι αυτά τα συμπτώματα είναι ύποπτα για μηνιγγίτιδα, σχεδόν 1 στους 10 γονείς (το 8%) είπαν ότι πιθανότατα δεν θα πήγαιναν στα επείγοντα.
Αντίστοιχα, αν το παιδί είναι πονοκέφαλο με επαναλαμβανόμενους εμέτους, θα πήγαινε στα επείγοντα το 76% των γονέων.
Πολλές αιτίες
Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων CS Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που πραγματοποίησαν την έρευνα λένε ότι πολλές φορές ο πονοκέφαλος στα παιδιά έχει αθώες αιτίες, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις ή η έλλειψη ύπνου.
Μπορεί όμως να οφείλεται και στην κατάθλιψη ή σε τραύμα στο κεφάλι. Και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στη μηνιγγίτιδα, ένας όγκος στον εγκέφαλο ή κάτι άλλο εξίσου σοβαρό.
«Ο πονοκέφαλος στα παιδιά συνήθως δεν είναι επικίνδυνος», λέει η υπεύθυνη της δημοσκόπησης Dr. Sarah Clark. «Οι γονείς όμως πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που είναι πιθανό να υποδηλώνουν ότι το περιστατικό είναι επείγον».
Άμεση αξιολόγηση
Η Dr. Clark και ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, λένε ότι ο πονοκέφαλος στα παιδιά χρειάζεται άμεση αξιολόγηση εάν:
* Ξυπνάει το παιδί από τον ύπνο του
* Επιδεινώνεται ή γίνεται πιο συχνός
* Αλλάζει την προσωπικότητά του
* Εμφανίζεται έπειτα από τραυματισμό, όπως ένα κτύπημα στο κεφάλι
* Συνοδεύεται από επίμονους εμέτους ή αλλαγές στην όραση του παιδιού
* Συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα και επίμονο έμετο
«Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι εμβολιασμένο εναντίον της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που είναι η πιο σοβαρή, πρέπει να πάει αμέσως στον γιατρό αν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα», διευκρινίζει η Dr. Clark. «Η μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, οπότε δεν χωρούν καθυστερήσεις».
Όσον αφορά τη χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων, η Dr. Clark τονίζει πως η καθυστέρησή της δεν προσφέρει κάτι, απλώς παρατείνει το μαρτύριο του παιδιού.
«Πολύ πιο χρήσιμο για τον γιατρό είναι να ξέρει πως αντέδρασε το παιδί στο παυσίπονο, τι φαίνεται να το ανακουφίζει και αν έχει ιστορικό πονοκεφάλων», εξηγεί.

Το διαβάσαμε στο iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου