5.7.18

Εισβολή θερμών μαζών στην ατμόσφαιρα

Θερμή εισβολή ναι, καύσωνας όχι, ξεκαθάρισε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρώτη Είδηση» για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν και σήμερα, αν και την Τετάρτη (4 Ιουλίου), καταγράφηκαν και 39 βαθμοί Κελσίου σε περιοχές της νότιας Κρήτης, της Ρόδου, ενώ μέσα στην Αττική ο υδράργυρος έφτασε στους 37 βαθμούς Κελσίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες.  Ωστόσο από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περισσότερη αστάθεια.
Η επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται να κυλά με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Παρασκευή:
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 32 β, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35β, στην Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 37 β, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 31 β, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 18 έως 32β, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 36 β, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες από 20 έως 32β και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 20 έως 34 β. Στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35 με 37 β. Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων και το Καρπάθιο πέλαγος όπου θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, και τις θερμές ώρες της ημέρας δυτικοί με ίδιες εντάσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου