7.9.18

7 Σεπτεμβρίου 1999 - Κανείς δεν θα ξεχάσει που βρίσκονταν στις 14:57

Το ρολόι σταματά στις 14:57, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999. Το ρήγμα της Πάρνηθας ταρακουνάει όλη την Αττική. 

Ο σεισμός της Πάρνηθας, πιο γνωστός ως σεισμός της Αθήνας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του ήταν 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και το εστιακό βάθος του δεν ξεπερνούσε τα 14 χιλιόμετρα.Του σεισμού προηγήθηκε ένας υπόκωφος θόρυβος πριν η γη αρχίσει να σείεται για περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Αμέσως μετά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και κτίρια άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ κατέρρευσαν και οι τηλεπικοινωνίες.
Oι περιοχές που eπλήγησαν περισσότερο από το σεισμό ήταν τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, οι Θρακομακεδόνες και η Φυλή Αττικής. Στους Θρακομακεδόνες το 84% των σπιτιών χαρακτηρίστηκε κόκκινο ή κίτρινο, στα Άνω Λιόσια το 64% και στη Φυλή το 56%. Τα περισσότερα «κόκκινα» κτίρια βρίσκονταν στις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άστεγοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στους καταυλισμούς που στήθηκαν την επομένη του σεισμού για την… προσωρινή στέγασή τους.
Ο σεισμός της Αθήνας ήταν ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα με 145 θύματα.Υπολογίζεται ότι 85 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, ενώ άλλοι 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.
Τόπος τραγωδίας το εργοστάσιο της Ρικομέξ, στο Μενίδι.
Η ημέρα δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπέδιου πάντα θα θυμούνται που βρίσκονταν ακριβώς στις 14:57 της 7ης Σεπτεμβρίου 1999.



thetoc

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου