8.9.18

ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η απλή αναλογική φέρνει τα πάνω κάτω στην αυτοδιοίκηση. Κι όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών που έχει Μεσσηνιακή καταγωγή κ. Χαρίτσης η μεταρρύθμιση θα έρθει μέχρι τέλους. 
Η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι τα κόμματα δεν ακολουθούν την κοινωνία αλλά την διχαστική γραμμή του παρελθόντος όπου κάθε λογής Μαυρογιαλούροι,Γκόρτσοι κι άλλοι υπηρετούσαν το κόμμα πρωτίστως κι όχι την πολίτη.
Η λογική ανατροπής από τα γρανάζια των παλαιοκομματικών αντιλήψεων είναι δύσκολο να εκριζωθεί. 
Η Μεσσηνία που έχει αναδείξει στο παρελθόν σε δύσκολες εποχές από την εποχή του Κουμουδούρου από τη Μάνη, τον Σωτήριο Σωτηρόπουλο, τον Σπήλιο Αντωνόπουλο κι άλλους από την άξιους πολιτικούς δεν έχει απογαλακτιστεί από τα κομματικά στεγανά. Τα χρίσματα, τα δαχτυλίδια, τα σενάρια απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργή ζύμωση στην κοινωνία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφεύγουν οι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική. Εκτός από όσους βολεύτηκαν σε μια θεσούλα.
Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝ...ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Τα σενάρια για την περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτούν ολοένα αυξητική τάση. Κι εδώ όμως χωρίς να υπολογίζουν την κοινωνία. Μπορεί να μην έχουν δοθεί επίσημα κανένα χρίσμα-κι ούτε πρόκειται προς το παρόν- καθώς εν μέσω διακοπών και πολιτικών δηλώσεων το μόνο όνομα που έχει ξεκαθαρίσει ως ανεξάρτητος είναι αυτό του κ. Πέτρου Τατούλη. Οι βολιδοσκοπήσεις Νίκα μπορεί να καταλήξουν ατελέσφορες, παρότι είναι ένας ευφυής πολιτικός άνδρας. Κι αυτό γιατί τα δεδομένα του Μοριά είναι ποικιλόμορφα. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για τον επόμενο υποψήφιο σε περίπτωση απομάκρυνσης του κ. Νίκα. Ενδιαφέρον εκδήλωσε ο Ν. Μπασακίδης αλλά εικάζεται ότι θα υπάρξει κι άλλο πρόσωπο. Απέναντι στη δημαρχοντία Νίκα έχουν ταχθεί ήδη η παράταξη Μάκαρη χωρίς στήριγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ότι ετοιμάζει άλλο υποψήφιο, άγνωστο είναι τι θα πράξει η παράταξη Μπρεδήμα. 
Αν όμως απομακρυνθεί ο κ. Νίκας τότε ελοχεύει ο κίνδυνος η Ν.Δ. που αποτελεί γαλάζιο κάστρο ανέκαθεν στη πόλη να απωλέσει και τον Δήμο Καλαμάτας. Μια Καλαμάτα που τείνει να εξελίσσεται σε ευρωπαική πρωτεύουσα, θα γίνει σύντομα κορυφαία τουριστική πόλη της Πελοποννήσου, δεν μπορεί να είναι χωρίς πυξίδα και οδηγούς αιρετούς που γνωρίζουν τις ανάγκες αλλά κυρίως τις ελλείψεις της για να μην πούμε τα ελαττώματά της. 
Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ Η ΟΙΧΑΛΙΑ ΣΤΟ ΝΗΜΑ
Στο Δήμο Μεσσήνης σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του κ. Τσώνη, του κ. Γιάννη Λάσκαρη, ενώ το αυτοδιοικητικό θερμόμετρο δείχνει ότι εκδηλώνεται κι άλλος συνδυασμός. Η Μεσσήνη προσπαθεί με αξιοποίηση έργων να πάρει την αύρα της πρωτεύουσας συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα του ορεινού και θαλάσσιου όγκου. 
Στην Οιχαλία ο Α. Σταθόπουλος έχει εκδηλώσεις για τελευταία φορά την επιθυμία να είναι υποψήφιος αλλά δεν αποκλείεται να δούμε σχήμα από γνωστό επιχειρηματία της περιοχής που έχει ασχοληθεί με τα κοινά. Στο πανηγύρι του Μελιγαλά πάντως ακουγόταν και κάθοδος άλλου προσώπου από τα έδρανα της περιφέρειας. Αλλά προς το παρόν δεν έχει εκφραστεί καμία επιθυμία.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Στην Πυλία ο νυν Δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης θεωρείται ήδη υποψήφιος για την κούρσα της διαδοχής. Αλλά ενδιαφέρον χωρίς να αποκλειστεί τίποτα έχει εκδηλώσει στο δελτίο ειδήσεων του ΒΕST ο κ. Π. Γιαννόπουλος. Φυσικά υπάρχει και η δεδομένη έκφραση ανανεωμένου σχήματος από τον κ. Κανάκη.
Η περίπτωση της Τριφυλίας που δεν ομογενοποιείται είναι μοναδική. Στις μεγάλες πόλεις ακούγεται ότι χάθηκαν 9 χρόνια (4 έτη με την πρώτη δημαρχοντία και 5 με την υφιστάμενη) καθώς η απορροφητικότητα μεγάλων έργων είναι μηδαμινή. Οι όποιες αναφορές στο Δήμο απλά παραπέμπουν στα έργα που σχεδίασε, εκπόνησε και υλοποιεί η περιφέρεια Πελοποννήσου.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ότι αφορά τον νυν Δήμαρχο κ.Κατσίβελα που ακόμα δεν ανακοίνωση επίσημη υποψηφιότητα, έχει αποστάσεις όχι μόνο ο κομματικός μηχανισμός αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός που μάλλον είναι..στεναχωρημένος με την εικόνα της Τριφυλίας. 
Στα Τριφυλιακά και αιχμηρά πάντως της Δευτέρας θα πούμε πολύ περισσότερα για τον Δήμο αυτό που θα αποτελούσε την 2η μεγάλη οντότητα στο Νομό. 
Κλείνοντας να επενδύσουμε σε μια φράση του μεγάλου ιστορικού και κοινωνιολόγου Μάξ Βέμπερ που μιλούσε για..."χαρισματικούς ηγέτες". Αλλά κυρίως την φράση του Αριστοτέλη ότι στην "Πολιτική το χειρότερο πράγμα είναι να σε κυβερνούν κατώτεροί σου". Τελικά τα κόμματα έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία δεν άγεται, ούτε φέρεται από διαθέσεις, προθέσεις, ζυμώσεις. Θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα της κάλπης.. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου