29.11.18

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Κριμαία: Η Ρωσία μετέφερε S-400

Στην εγκατάσταση μιας  συστοιχίας τελευταίας γενιάς S - 400  στην Κριμαία προχώρησε η Μόσχα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Ρωσικού Ναυτικού.

Η απόφαση για την εγκατάσταση των S-400 έρχεται λίγες ημέρες μετά το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στον πορθμό του Κερτς, που έφερε τις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο χειρότερο σημείο τους από την προσάρτηση της Κριμαίας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν η απόφαση ελήφθη πριν ή μετά το επεισόδιο, η δημοσιοποίησή της μεταφοράς των πυραύλων αποτελεί δίχως αμφιβολία μια κίνηση απάντησης από τη Μόσχα στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία από τον Ποροσένκο. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τα κράτη-μέλη του NATO, ειδικά η Γερμανία, να αναπτύξουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, για να υποστηρίξουν το Κίεβο στο μπραντεφέρ του με τη Μόσχα, μετά το χωρίς επεισόδιο της Κυριακής με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα ανοικτά της Κριμαίας.  

«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Bild.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα.  «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε σε προειδοποιητικό τόνο ο Ποροσένκο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου