20.1.19

Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι: Ο άγνωστος λόγος που ταυτίζεται με τις ιαχές των λύκων

Σε λίγες μόνο ώρες θα γίνουμε όλοι παρατηρητές του ουρανού και θα αντικρίσουμε ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός, ένα τριπλό φαινόμενο με πρωταγωνίστρια τη Σελήνη. 

Τι ώρα θα το δούμε στην Ελλάδα.

Τρία σεληνιακά φαινόμενα συγκλίνουν και δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε "Super Blood Wolf Moon" ή στα ελληνικά "Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου" και το οποίο θα είναι ορατό σχεδόν στον μισό πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το τριπλό αυτό φαινόμενο, αφορά στην πανσέληνο, την υπερ-σελήνη και την ολική έκλειψη της σελήνης, τα οποία συμπίπτουν χρονικά.
Συγκεκριμένα, τα χαράματα της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου θα έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης ( θα αρχίσει περίπου στις 06:41 ώρα Ελλάδας, θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του στις 07:12 και θα ολοκληρωθεί στις 07:43 ώρα Ελλάδα), τη μοναδική ορατή από την Ελλάδα για την επόμενη πενταετία, μιας και η επόμενη που θα είναι ορατή στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024.
Παράλληλα, θα έχουμε την πρώτη πανσέληνο του έτους, στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου, ενώ θα έχουμε υπερ-σελήνη, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο φεγγάρι, που θα φαίνεται πιο κοντινό και λαμπερό από ό,τι συνήθως. Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη μέρα, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, θα υπάρξει άλλο ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, ένα πολύ κοντινό πλησίασμα (σύνοδος) στον ουρανό της Αφροδίτης και του Δία.
Γιατί ονομάζεται "Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι του Λύκου"
Τα τρία χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο συγκεκριμένο σεληνιακό φαινόμενο, έχουν την εξήγησή τους.
Αρχικά, το φεγγάρι ονομάζεται "σούπερ" (supermoon) γιατί τη νύχτα της 20ης προς την 21η Ιανουαρίου, η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο με την Γη και θα φαίνεται τεράστιο στον νυχτερινό ουρανό. Ένα supermoon εμφανίζεται πάντα μεγαλύτερο και φωτεινότερο από μία τυπική πανσέληνο, αν και η διαφορά είναι αμελητέα όταν τη βλέπουμε με γυμνό μάτι.
Έπειτα, κατά την ολική έκλειψη, η Σελήνη θα πάρει ένα κόκκινο χρώμα, που δίνει και το όνομα "Ματωμένο Φεγγάρι" στο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης, το ηλιακό φως που λάμπει μέσα από τη σκονισμένη ατμόσφαιρα της Γης είναι "διαθλασμένο" προς το κόκκινο μέρος του φάσματος, πριν εκτοξευθεί πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Ως αποτέλεσμα, η σελήνη παίρνει ένα σκούρο γκρι χρώμα, που μετατρέπεται σε κοκκινωπό με πορτοκαλί αποχρώσεις. Το ακριβές χρώμα του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της έκλειψης μπορεί να ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με την ποσότητα της σκόνης στην ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή.
Όσον αφορά τους "Λύκους", υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Σύμφωνα με το www.almanac.com, οι ντόπιοι Αμερικανοί ονόμαζαν την πανσέληνο του Ιανουαρίου "Φεγγάρι του Λύκου" γιατί οι λύκοι στην περιοχή ξεκινούσαν να ουρλιάζουν από την πείνα στη μέση της νύχτας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου