28.2.19

6 και 1 απάτες με τα επιδόματα

Η έκθεση της Κομισιόν, που καταχεριάζει την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα και για υπερβολικές ανισορροπίες αποκαλύπτει την απάτη με τις 120 δόσεις, που έχει κρύψει η κυβέρνηση από τους πολίτες, αλλά δεν αποκαλύπτει και τις άλλες απάτες με τα «απλόχερα» επιδόματα, που είναι της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη.
 
Πιο συγκεκριμένα,
 
Απάτη πρώτη: Η κυβέρνηση παραμύθιαζε τους πολίτες όλο αυτό τον καιρό δια του πρωθυπουργού και της χαριτόβρυτης υπουργού Εργασίας ότι ρυθμίζει τις οφειλές τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, ενώ από πίσω είχε υποσχεθεί στους δανειστές ότι δεν θα προχωρήσει αν δεν εξετάσει τις επιπτώσεις από αυτές.
Χτες οι δανειστές άδειασαν πρωθυπουργό και υπουργό, αντιδρώντας ανοιχτά σε ρύθμιση χωρίς μελέτη και απαιτώντας να τηρήσει η κυβέρνηση όσα πίσω από την πλάτη των πολιτών συμφώνησε.
Οι εκ των υστέρων δηλώσεις της κας Αχτσιόγλου ότι
η ρύθμιση θα γίνει κανονικά όπως προαναγγέλθηκε είναι ένα ακόμα ψέμα, που απευθύνεται σε ψηφοφόρους προεκλογικής περιόδου.
 
Απάτη δεύτερη: Η υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια των πολιτών και επιχειρήσεων δεν έχει καμιά αξία. Πρώτον, γιατί, όπως συμφωνήθηκε, θα έχει διάρκεια μόνο ενός έτους (!), επομένως είναι δώρο άδωρο στους βεβαρυμμένους οφειλέτες, που θα αποπληρώνουν για χρόνια ακόμα..
Δεύτερον, γιατί, όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί η Κομισιόν, κάποιο λάκκο έχει η φάβα με τις τράπεζες και ενδεχομένως και με την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι οι δανειστές ζητάνε ανοιχτά (και κράζοντας αυτή τη φορά) να προστατευτούν μόνο οι πραγματικά αδύνατοι οφειλέτες και όχι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κοινώς μπαταχτσήδες.
Η αιχμή αυτή της Κομισιόν λέει ανοιχτά, ότι μέχρι τώρα με τον νόμο Κατσέλη, αλλά και με τον νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προστατεύονται ηθελημένα κακοπληρωτές που έχουν περιουσίες, αλλά δεν πληρώνουν. Ποιος τους προστατεύει στις τράπεζες και στην κυβέρνηση; Να μας πει ο κ Πολάκης στη συνέλευση της Τραπέζης Ελλάδος…
 
Απάτη τρίτη: Η κυβέρνηση μοιράζει επιδόματα ενοικίου με εξαγγελίες, από ένα συγκεκριμένο κονδύλι 350 εκ ευρώ, αφήνοντας τους πολίτες να νομίζουν ότι αυτό το επίδομα θα είναι διαρκές! Κανείς δεν έχει πληροφορήσει τα χιλιάδες νοικοκυριά, στα οποία απευθύνεται, ότι αυτή η επιδότηση είναι προσωρινή, και ότι ισχύει μέχρι να τελειώσουν τα 350 εκατομμύρια. Δηλαδή, ούτε χρόνο!
Το εγκληματικό σ αυτή την περίπτωση είναι ότι τα νοικοκυριά που δικαιούνται του επιδόματος θα κάνουν τα κουμάντα τους με την ψευδαίσθηση ότι το νοίκι τους θα επιδοτείται στο διηνεκές! Και το ακόμα εγκληματικότερο είναι ότι ένα τέτοιο μέτρο κοινωνικής πρόνοιας, που θα έπρεπε να στηθεί πάνω σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα προστασίας των αδυνάτων, δεν είναι καν πρόγραμμα, αλλά ένας προεκλογικός εκβιαστικός εκβιασμός: «Ψηφίστε με, αν θέλετε να συνεχίσετε να παίρνετε το επίδομα.».
Το τραγικό είναι ότι και αυτό το επίδομα εναπόκειται στην έγκριση της τρόικας, πράγμα που επίσης κρύβει η κυβέρνηση, γιατί εμπίπτει στον προϋπολογισμό, αλλά, ακόμα χειρότερα για τους πολίτες, εμπίπτει στην κοινή λογική: Τα 350 αντλούνται από το υπερπλεόνασμα. Τα έσοδα του κράτους, όμως, μειώνονται καθώς οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν και η οικονομία δεν παράγει. Επομένως, το κράτος δεν θα έχει για πολύ λεφτά να μοιράζει σε επιδόματα. Αντιθέτως, μοιράζοντας σε επιδόματα και όχι σε επενδύσεις θα φτωχαίνει τους φτωχότερους.
 
Απάτη τέταρτη: Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι έχει πετύχει να έχουν όλοι οι κάτοικοι νοσοκομειακή περίθαλψη, και μάλιστα οι πιο αδύναμοι δωρεάν. Παραμύθια. Χιλιάδες μισθωτοί και άνεργοι μένουν από αύριο 1η Μαρτίου χωρίς νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη εξ αιτίας του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!
Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι αρχής γενομένης από το 2018, όποιος μισθωτός ή άνεργος δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει ένσημα τουλάχιστον για τρείς μήνες (75 μέρες), χάνει τα δικαιώματα δωρεάν περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης από την 1η Μαρτίου 2019. Ο προηγούμενος απαιτούσε μόνο 50 ένσημα!
 
Απάτη πέμπτη: Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εργαζόμενους στους δήμους, ότι δεν θα κοπεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, που τους έκοψε με νόμο, ο οποίος όμως ισχύει! Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έδωσε παράταση 14 μηνών στη χορήγηση των επιδομάτων, παράνομα, μετακυλύοντας το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
Μόνο, που η χτεσινή έκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει περιθώρια ούτε γι αυτή την παρανομία! Συνδέοντάς την με τη διαρκή αύξηση πάλι του δημόσιου τομέα και του κόστους του. Επομένως, και αυτό το τάξιμο για συνέχιση των επιδομάτων είναι στον αέρα.
 
Απάτη έκτη: Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι ο ΕΦΚΑ δουλεύει ρολόι και ότι το αλάλούμ που έχει γίνει με τα αναδρομικά χιλιάδων δικαιούχων εδώ και ένα μήνα είναι πρόβλημα φυσιολογικό. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο ΕΦΚΑ είναι ένα έκτρωμα, ανίκανο να κάνει και την πιο απλή εργασία. Δεν έχει μηχανοργάνωση της προκοπής, δεν έχει αρχειοθέτηση, δεν έχει εξειδικευμένο επαγγελματικό προσωπικό και όλα γίνονται με τις στοίβες των φακέλων όπως πριν από 40 χρόνια. Σε ένα χάος.
Είναι ανίκανος ακόμα και να στέλνει ενημερωτικά και εκκαθαριστικά μηνός σε κάθε συνταξιούχο του, με αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει πόσα παίρνει, και γιατί. Μέσα σ αυτό το χάος κυβερνητικής δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας του ’50 ήρθε το τελευταίο κατόρθωμα:
Τον Ιανουάριο χρεώθηκαν με επιπλέον εισφορές χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι από λανθασμένους υπολογισμούς του ΕΦΚΑ! Εισφορές που αν δεν πληρωθούν μέχρι σήμερα έχουν πρόστιμα!
Οι πολίτες δεν ξέρουν ότι την κυβερνητικά απατεωνίστικη νοοτροπία με την οποία δουλεύει ο ΕΦΚΑ την πληρώνουν οι ίδιοι. Σε χαμένα χρήματα και σε πληρωμένες εκατοντάδες χιλιάδες ώρες ακατάλληλου προσωπικού. Που χρειάζεται 10 ευρώ για να παράγει ένα!
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «υπερβολικές ανισορροπίες» της Ελλάδας «συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα πλαίσιο υψηλής, αν και μειούμενης, ανεργίας και χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης».
Τρίχες. Όλα αυτά συνδέονται με την ύπαρξη ανίκανων και απρόθυμων κυβερνητών να δουλέψουν για το καλό της χώρας. Συνδέονται με μια κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων. Τόσο απλό.
Και δεν μας λέει η Επιτροπή και το άλλο σημαντικό: Τη δικιά της ευθύνη να στηρίζει, να διαφημίζει και να αποθρασύνει μια τέτοια κυβέρνηση.
 
 
Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου