22.6.19

Γιατί «κολλάμε» με αυτόν που δεν απαντάει στα μηνύματα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Mπορεί οι σχέσεις να είναι δύσκολες, αλλά επίσης δημιουργούνται για να περνάμε καλά και φυσικά για ανταλλαγή συναισθημάτων, αγάπης και ένα σωρό άλλων, θετικών πάντα, καταστάσεων. 
Εφόσον λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων συμφωνεί σε αυτό, το λογικό θα ήταν να έχουν εκλείψει φαινόμενα όπως το ghosting τα οποία σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και κυρίως δυσχεραίνουν όχι μόνο τη σεξουαλική σου ζωή αλλά την καθημερινότητά σου γενικότερα.
Το αιώνιο ερώτημα λοιπόν, είναι το εξής απλό και αληθινό: Γιατί κολλάμε με άτομα που δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για εμάς, και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να μας απαντήσουν σε ένα μήνυμα ή μία κλήση; Το σκηνικό γνωστό και επαναλαμβανόμενο: Βγαίνετε κάποια ραντεβού, περνάτε καλά –ίσως και ονειρεμένα;-και ένα ωραίο πρωινό εκείνος απλά εξαφανίζεται. Τα μηνύματα δεν παίρνουν απάντηση, και τα σενάρια όπως είναι λογικό αρχίζουν να κατακλύζουν τον εγκέφαλό σου. Όσο κουλ κι αν είσαι, και όσο κι αν έχεις άλλους 10 να ασχοληθείς, ο συγκεκριμένος θα σε απασχολήσει και μάλιστα πολύ.
Η κλινική ψυχολόγος Jennifer Taitz και ειδική σε θέματα σχέσεων, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είναι μία άκρως φυσιολογική συμπεριφορά. «Έχει να κάνει με τη διακοπτόμενη ενίσχυση ή πιο απλά το σκωτσέζικο ντους! Κάποιος που είναι διαθέσιμος, ξαφνικά παύει να είναι, κάτι που ταράζει την ψυχολογία σου, η οποία για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, πρέπει να λύσει τα πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος φυσικά είναι να ξανακερδίσεις το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου ανθρώπου-με το μήνυμα ή την κλήση να φαντάζει κάτι σαν βραβείο για σένα-κάτι που τελικά σε οδηγεί σε εμμονή», υποστηρίζει.
«Συνηθίζουμε να ενδιαφερόμαστε για ένα άτομο που δεν ανταποδίδει το ενδιαφέρον, γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο συναίσθημα και η συγκεκριμένη κατάσταση έχει μία διάρκεια, την οποία έχουμε φτιάξει εμείς. Επιπλέον, μιας και το άτομο αυτό, δεν το γνωρίζουμε και τόσο καλά, πλάθουμε στη φαντασία μας μία άλλη εικόνα γι’ αυτό, η οποία πολύ πιθανό να απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα».
Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο μία τέτοια κατάσταση διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη εμμονή μπορεί να σου γίνει. Στην προκειμένη καλό είναι να στείλεις ένα διερευνητικό-και όχι επιθετικό μήνυμα-με το οποίο απλά θα ρωτάς τι μπορεί να έχει συμβεί. Όσο πιο σύντομα σου λυθούν οι απορίες, τόσο το καλύτερο για σένα.



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου