22.6.19

Μακρόν: Ετοιμος να στείλει φρεγάτες στις ελληνικές θάλασσες απέναντι στην Τουρκία - Τι κρύβει η προθυμία του;

Γράφει ο Παντελής Ζήλος

Σοκαριστική, αν την αναλύσει κάποιος, είναι η δήλωση Μακρόν προς τον Έλληνα
πρωθυπουργό, ότι «αν μου το ζητήσετε, στέλνω μέχρι και φρεγάτες να περιπολούν στο Αιγαίο».

Αν ο Πρόεδρος Μακρόν δεν το είπε, ως έκφραση υπερβολής, και κυριολεκτούσε, σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, το Αιγαίο μπορεί να πάρει φωτιά. Αν πράγματι, είναι διατεθειμένος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, να στείλει φρεγάτες στις ελληνικές θάλασσες, σημαίνει ότι στην πρώτη πρόκληση των Τούρκων, είναι αποφασισμένος, να δώσει εντολή για χτύπημα. Γεγονός, που θα σημάνει γενικότερη σύρραξη και ασφαλώς πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας – Τουρκίας και όχι μόνο.

Φυσικά, αυτό θα σημάνει και πόλεμο μεταξύ ημών και Τουρκίας. Βέβαια, ο κύριος Μακρόν, έτσι όπως διατύπωσε την πρόθεσή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, έθεσε και κάποια ερωτήματα. Και ήταν σαν να έλεγε «Έλληνες είστε έτοιμοι για πόλεμο; Είστε αποφασισμένοι να το φτάσετε στα άκρα; Μήπως δεν είστε γι’αυτό και συνεχίζετε τις διαβουλεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Και είναι λογικά τα ερωτήματα στο μυαλό του κ. Μακρόν, διότι πως είναι δυνατόν να ζητάμε εμείς και η Κύπρος από τους Ευρωπαίους να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας και την ίδια ώρα, να καθόμαστε στο τραπέζι με τη Τουρκία για να χτίσουμε μέτρα εμπιστοσύνης.


Ποια μέτρα εμπιστοσύνης με τον «κακό» γείτονα και εισβολέα;

Γεγονός πάντως είναι, ότι αν η πρόταση Μακρόν είναι σοβαρή και δεν είναι λόγια του αέρα,τότε πράγματι, κάτι αλλάζει στην αντιμετώπιση της Δύσης προς την Τουρκία. Η Γαλλία, όπως πολύ καλά γνωρίζουν, διπλωματικοί κύκλοι, έχει αποτελέσει στο παρελθόν τον τοποτηρητή των ΗΠΑ, στην Ευρώπη. Αποτελεί ερώτημα, βέβαια, αν η προσφορά Μακρόν προς την Ελλάδα έχει ή όχι την συγκατάθεση ή έγκριση του κ.Τράμπ. Ωστόσο, η σκληρή γλώσσα του Προέδρου των ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας, ειδικά για την αγορά των S400 από τη Ρωσία υποδηλώνει ότι η γαλλική προθυμία,δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαία, δεν είναι και η πρόσφατη λεκτική επίθεση του Ερντογάν προς τον Μακρόν, όταν είχε πει ότι, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι ατζαμής και να μην ασχολείται με την Ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί, ότι η Γαλλία έχει πατροπαράδοτες και ισχυρές σχέσεις με τη Συρία, όπου και εκεί είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τις επιδιώξεις του Ερντογάν.

Το μέλλον θα δείξει, τι θα συμβεί, ωστόσο, η πρόθεση Μακρόν υποδηλώνει, πως «σηκώνεται» ένα τοίχος γενικότερης εχθρότητας απέναντι στη Τουρκία από το σύνολο της Δύσης. Τα παιχνίδια του Ερντογάν με τους S400, φαίνεται ότι του γυρίζουν μπούμερανγκ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου