18.9.19

Με φαγητό από τις ταβέρνες ταΐζουν μετανάστες

Η προσφυγική κρίση του 2015 δεν μας δίδαξε τίποτα. 
Καθημερινά καταγράφονται διασώσεις και αφίξεις μεταναστών αλλά λείπουν οι υποδομές για να φιλοξενηθούν προσωρινά. 
Δεν προετοιμαστήκαμε κατάλληλα παρά το γεγονός ότι από τότε προειδοποιούσαμε πως θα έρθει και άλλο κύμα προσφύγων.
Αυτό σημειώνεται στο limenikanea.gr .
Ακόμη αναφέρεται 
 Στη Σύμη η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι συνάδελφοι λιμενικοί υπηρετώντας σε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία καθημερινά πηγαίνουν στα εστιατόρια στο λιμάνι και παρακαλούν για μερίδες φαγητού για τους μετανάστες που βρίσκονται προσωρινά στο λιμεναρχείο. 
Αντίστοιχη εικόνα και στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού το οποίο δεν διαθέτει υποδομή για προσωρινή φιλοξενία μεταναστών Όταν όμως τα εστιατόρια κλείσουν λόγω του χειμώνα που θα τρώνε αυτοί οι άνθρωποι;»
Λιμενικοί και αστυνομικοί στη Σύμη προσπαθούν να διαχειριστούν τουλάχιστον 100 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί αναμένοντας να ακολουθεί η σχετική διαδικασία για κατάθεση ασύλου και μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.
Ενδεικτικό είναι, όπως λένε κάτοικοι του νησιού, ότι βλέπουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο ή όπου αλλού βρουν. Άλλο πρόβλημα είναι η μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς αρκετοί αναφέρουν πως δεν έχουν τα χρήματα για το εισιτήριο του πλοίου και τότε οι λιμενικοί ξεκινούν διαδικασία εξεύρεσης λύσης δηλαδή χρήματα για να μεταφερθούν στην «πρωτεύουσα» των Δωδεκανήσων.
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα o Frontex τη Δευτέρα, τον Αύγουστο ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών που έφτασαν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 9% από τον προηγούμενο μήνα και έφτασε περίπου τα 12.900 άτομα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου