11.9.19

Στο ναό του Ποσειδώνα θα παρουσιαστεί η collection της Mary Katrantzou

Από την Κατερίνα Μανωλαράκη

«Έκλαψα! Για πρώτη φορά στα 10 χρόνια της καριέρας μου στο χώρο της μόδας, αντέδρασα με έναν τόσο συναισθηματικό τρόπο», αυτή ήταν η αντίδραση της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας, η Mary Katrantzou, όταν της ανακοινώθηκε πως λαμβάνει την άδεια να φιλοξενήσει το show για τη συλλογή Spring / Summer 2020 στον αρχαίο Αττικό ναό.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μνημείο της Αρχαίας Ελλάδας θα ανοίξει τις πόρτες του για μια ιδιωτική παρουσίαση.

Η Katrantzou, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και έχει καταφέρει να κερδίσει το διεθνές κοινό, ενώ αποτελεί και την αγαπημένη σχεδιάστρια προσωπικοτήτων, όπως είναι η Michelle Obama και η Beyoncé, περιγράφει το γεγονός, ως ένα είδους επαναπατρισμού της. «Ήθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό να οργανώσω μια εκδήλωση στην Ελλάδα και η συμπλήρωση των 10 ετών λειτουργίας του οίκου μου, που έγινε πέρσι, μου έδωσε την τέλεια αφορμή».

Δεν ήταν μόνη της όμως σε αυτή τη προσπάθεια. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ιδρύτρια του ιδρύματος Ελπίδα, αναζητούσε έναν ξεχωριστό τρόπο να γιορτάσει τα γενέθλια των 30 ετών λειτουργίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης κι έτσι μαζί με τη Katrantzou αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

«Όταν είπα στην ίδια και στην επιτροπή πως σκοπός μου ήταν να οργανώσω μια εκδήλωση σε έναν αρχαιολογικό χώρο, προβάλλοντας την ιστορία της χώρας μου στο εξωτερικό, όλοι σώπασαν». Η σιγή τους φυσικά ήταν απολύτως δικαιολογημένη καθώς το ΚΑΣ, το κρατικό διοικητικό συμβούλιο για την προστασία των αρχαίων μνημείων της χώρας είχε στο παρελθόν απορρίψει παρόμοια πρόταση του οίκου Gucci, που ήθελε το 2017 να διοργανώσει το show της collection στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. «Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις την άδεια για την φιλοξενία μιας ιδιωτικής εκδήλωσης μόδας σε ένα αρχαιολογικό μνημείο, καθώς η άδεια πρέπει να δοθεί τόσο από το συμβούλιο προστασίας αρχαιοτήτων, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η όλη διαδικασία έγκρισης μας πήρε 6 μήνες».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου θα συνθέσει το πρωτότυπο soundtrack της εκδήλωσης, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει το γραφείο Villa Eugénie, στο πελατολόγιο του οποίου βρίσκονται οίκοι όπως οι Cahanel, Dior και Givenchy.

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου