10.10.19

Η ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση έγινε "ελεύθερη με όρους"

Διευθύντρια τράπεζας καταδικάστηκε (το 2017) σε ισόβια για υπεξαίρεση (από το 2003 μέχρι το 2007) 43,5 εκατ. ευρώ και (τώρα) αφέθηκε ελεύθερη.

Το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά ανέστειλε την εκτέλεση ισόβιας κάθειρξης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του  νέου Ποινικού Κώδικα που καταργεί την επιβολή ισοβίων δεσμών για εγκλήματα κατάχρησης και απιστίας στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Πατρών: Μια από τις αμφιλεγόμενες προβλέψεις του νέου ποινικού κώδικα, βρήκε εφαρμογή, σε πρώην διευθύντρια τράπεζας σε νησί του Ιονίου. Το 2017 είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ως εγκέφαλος της υπεξαίρεσης «μαμούθ», σε βάρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και 148 καταθετών της.
Τότε η καταδικασθείσα πρώην διευθύντρια μεγάλης τράπεζας είχε παραπεμφθεί σε δίκη, με την κατηγορία ότι από τον Απρίλιο του 2003 έως και τέλη Ιουνίου του 2007, ιδιοποιήθηκε παράνομα από τραπεζικούς  λογαριασμούς 148 πελατών που τηρούνταν στο εν λόγω υποκατάστημα, ποσό ύψους 43.572.567,76 ευρώ, προκαλώντας ισόποση ζημία στην Τράπεζα. Στην ουσία, οικειοποιείτο τους υψηλούς τόκους από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών, τους οποίους δεν περνούσε στο κεντρικό σύστημα της τράπεζας, δίνοντάς τους μόνο κάποια  φωτοτυπημένα παραστατικά.
Εκτός από την διευθύντρια, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών και ένας πρώην υπάλληλος της τράπεζας που με εντολή της, τοποθετούσε στον λογαριασμό, τα χρήματα του δικαιούχου, κάθε φορά που επρόκειτο να λήξει ένας λογαριασμός για να πληρωθούν οι τόκοι.
Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Άλλοι δύο υπάλληλοι της τράπεζας που εργάζονταν στα ταμεία, αθωώθηκαν. Η κατηγορουμένη οδηγήθηκε το 2017 στη φυλακή, αλλά πριν από λίγες μέρες, συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της, με το αιτιολογικό ότι:
α) ότι το εφετείο της δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί προς εκδίκαση,
β) οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα καθώς με δεδομένο ότι καταργείται ο ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου, από ισόβια η νέα ποινή που απειλείται είναι πλέον έως δέκα έτη καθείρξεως. Επομένως στο δεύτερο βαθμό μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής που μπορεί να της επιβληθεί, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά για το κάθε αδίκημα που της αποδίδεται τα δέκα έτη.
γ) Στην παρ. 3 του άρθρου 84 του Νέου Ποινικού Κώδικα, προβλέπεται ότι ως ελαφρυντική περίσταση λογίζεται και η µη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου.
Τώρα το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Πατρών συνεκτιμώντας τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, χορήγησε ομόφωνα στην κατηγορουμένη άλλοτε διευθύντρια την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της, από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, επιβάλλοντάς της μόνο περιοριστικούς όρους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου