9.10.19

Στήνουν νέο πολεμικό σκηνικό στη Συρία

Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιες σκηνές πολέμου.
Ίσως από την έναρξη του πολέμου στη Συρία με τις επιχειρήσεις στη Δαμασκό, το Χαλέπι.
Και να που έφτασε η στιγμή.
Τώρα πρόκειται για  την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
 Είναι από τις λίγες φωτογραφίες – ίσως και μερικές ακόμη – που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Εκτός αν είναι «στημένα» στιγμιότυπα, προκειμένου να δείξουν οι εμπλεκόμενοι πως βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους και επιχειρούν. Με άλλα λόγια για διπλωματικούς λόγους, ίσως εντυπωσιασμού κλπ.

Όπως λοιπόν μεταδίδεται από απεσταλμένους ρεπόρτερς «Τουρκικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, αρχικά η Τουρκία σκοπεύει να καταλάβει ένα κομμάτι γης μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Αμπιάντ ως την Ρας αλ Άιν.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, που  βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη «γενική κινητοποίηση» και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε «αντίσταση» σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.

Από την Τρίτη, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έχουν συγκεντρωθεί και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δημοσιογράφος του AFP ανέφερε πως είδε στην πόλη Ακτσάκαλε αυτοκινητοπομπή που αποτελούνταν από δεκάδες οχήματα. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τα οχήματα μετέφεραν κυρίως κατασκευαστικά υλικά.

Στο μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, είχαν

«Δεν ήταν ακριβώς νύχτα όπως είχε πει ο Ερντογάν. Οι τουρκικές δυνάμεις φαίνεται πως ξεκίνησαν την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο. Μόνο που το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και ο απεσταλμένος του στην Τουρκία διαψεύδουν την έναρξη της επιχείρησης.


«Χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν σήμερα για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

ανακοινώσει ότι η επίθεση ξεκίνησε. «Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε μία από τις θέσεις μας», έγραψαν στο Twitter, αναφερόμενες στη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν. Πρόκειται για μία από τις
περιοχές από τις οποίες αποσύρθηκαν τη Δευτέρα οι Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία και εισέβαλαν από δυο σημεία κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν. Αυτό μετέδωσε το (αμερικανικό) Bloomberg. Όμως διαψεύδει την έναρξη της επιχείρησης ο απεσταλμένος του (ρωσικού) Sputnik. «Δεν υπάρχει ακόμα αντίδραση από τους Κούρδους, που ήδη έχουν κάνει κάλεσμα σε αντίσταση».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου