31.10.19

Έφυγε ο Γιάννης Σπανός

Η είδηση του θανάτου του συνθέτη Γιαν. Σπανού σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους θαυμαστές του. 
Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης έβαλε την «υπογραφή» του σε πολλά αγαπημένα τραγούδια κι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα ετοιμαζόταν για τις ζωντανές παραστάσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο της Αθήνας  μαζί με τους Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο.
Από την έναρξη της καριέρας του στη Γαλλία, απ ` όπου υπηρέτησε το γαλλικό chanson, μέχρι την καθοριστική του συνεισφορά στο Νέο Κύμα, τη μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, τις μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ο Γιάννης Σπανός γνώριζε πώς να αγγίζει την καρδιά και το συναίσθημα.
Για έξι δεκαετίες, ο Σπανός χάρισε αμέτρητες όμορφες μουσικές στιγμές. Προικισμένος με ένα διακριτό και ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, ενσωμάτωσε έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική μουσική σκηνή. Αρχές του ’60, από τις μπουάτ του Παρισιού και τις λαμπερές συνεργασίες στη γαλλική σκηνή (Ζιλιέτ Γκρεκό, Μπριζίτ Μπαρντό, Σερζ Γκενσμπούργκ), ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης από το Κιάτο Κορινθίας, επέστρεψε στην Αθήνα. Ηχογράφησε το πρώτο του ελληνικό τραγούδι, με τίτλο «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», με τη φωνή της Καίτης Χωματά, και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Νέου Κύματος.
Από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Άνθρωποι μονάχοι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Φταίμε και οι δυο», «Μια Κυριακή», «Επειδή σ’ αγαπώ», «Κίτρινη πόλη», «Προσωπικά», «Ιδανικός και ανάξιος εραστής», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Αν μ’ αγαπάς», «Σ’ ένα εξπρές», «Οι Κυριακές στην Κατερίνη», «Άσπρα καράβια τα όνειρα μας», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Άκου πως κλαίει ο μπαγλαμάς», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Ήρθες εψές», «Ο τρελός» κ.ά.
 Ναυτεμπορική

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου