2.11.19

Γλύτωσε τη φυλακή διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο πρώην διευθυντής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (φωτό τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής), ο οποίος είχε δηλώσει ενοχή για υπεξαίρεση χρημάτων από την Αρχιεπισκοπή, (πάνω από 60.000 δολάρια), δεν θα πάει φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 31 Οκτωβρίου.

 Η ποινή του ορίσθηκε σε «τρία χρόνια επιτήρηση υπό τους όρους να μην έχει στην κατοχή του ναρκωτικά ή όπλο». Θα κάνει 200 ώρες υπηρεσία κοινής ωφέλειας το χρόνο για την κοινωνία - επί τρία χρόνια - και θα πηγαίνει για θεραπεία κάθε εβδομάδα. Δεν θα του επιβληθεί άλλη οικονομική ποινή εκτός από την επιστροφή των υπεξαιρεμένων χρημάτων και επί πλέον 100 δολάρια ως ειδική αξιολόγηση».
Η Εισαγγελία είχε ζητήσει επιβολή φυλάκισης 8 με 14 μήνες όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.
Ο δικαστής διάβασε δυνατά τη δήλωση του θύματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Αρχιεπισκοπή. Επίσης, ρώτησε την υπεράσπιση του πρώην οικονομικού διευθυντή και τον ίδιο πολλές φορές γιατί δεν είχε ζητήσει συγνώμη από την Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορηθείς για υπεξαίρεση ήταν εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρώην διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικής Διαχείρισης της Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Εισαγγελίας, δήλωσε την ενοχή του 19 Ιουνίου ενώπιον δικαστού.
Ο εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως «ως διευθυντής των Οικονομικών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όφειλε να υπηρετεί την Εκκλησία του κι όχι τον εαυτό του. Όπως παραδέχθηκε υπεξαίρεσε χρήματα από την Εκκλησία για σχεδόν έξι χρόνια. Γι’ αυτό του το … αμάρτημα αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή».
Ο επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε πως «χρησιμοποίησε τη θέση του στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να κλέψει από το χέρι εκείνου που τον είχε προσλάβει. Η δήλωση ενοχής είναι μία απόδειξη πως η ανταπόδοση έρχεται πάντοτε από μία ανώτερη αρχή και πως ουδείς διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη».
Στο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας αναγραφόταν πως σύμφωνα με τις κατηγορίες, που εμπεριέχονται στο πληροφοριακό υλικό για το οποίο ο δράστης δήλωσε ενοχή, καθώς επίσης και από δηλώσεις που έγιναν στο δικαστήριο στη διάρκεια της διαδικασίας, μεταξύ του έτους 2012 και του Σεπτεμβρίου 2017, υπεξαιρούσε επανειλημμένα χρήματα από την Αρχιεπισκοπή. Χρέωσε περίπου 66.499 δολάρια σε πιστωτική κάρτα της Αρχιεπισκοπής προσωπικά του έξοδα χωρίς έγκριση. Σ’ αυτά τα προσωπικά έξοδα συμπεριλαμβάνονταν χρεώσεις για αναπαλαιώσεις της οικίας του, αγορά ρούχων, συνδρομή σε γυμναστήριο, αγορά iTunes και ιατρικά έξοδα. Όταν «έκλεβε», η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε ενοχή σε μία μόνο κατηγορία (της απάτης ηλεκτρονικώς) και συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο και να επιστρέψει τις 66.499 δολάρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου