Η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει σχέδιο για τις ΔΕΚΟ και ότι πιλότος για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι η απόφαση για τους νεοπροσληφθέντες στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα μετά την άρση της μονιμότητας στη ΔΕΗ παίρνουν σειρά τα ΕΛΤΑ.
Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση και ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν το τέλος της μονιμότητας στη ΔΕΗ.
Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται
- Κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με έλεγχο από το ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες και με αμοιβές που θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή της επιχείρησης.
- Κατάργηση του ισχύοντος προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
- Εθελούσιες έξοδοι με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αποκλειστικά την ίδια την ΔΕΗ. Το κόστος προβλέπεται να αποσβεστεί σε ορίζοντα δύο έως τριών ετών.
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Συνθήκες γαλέρας
Την Πρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνάντηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κκ Κ.Χατζηδάκη και Γ.Θωμά, αντίστοιχα, μια ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις και τα «δέκα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ».
Σε ανακοίνωση οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Τη συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησαν οι βλαπτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους και τόνισαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που δημιουργεί , ουσιαστικά, ένα καθεστώς εργαζομένων δύο ταχυτήτων στην επιχείρηση.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό , παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε συνεργασία με τα σωματεία – μέλη της θα αποφασίσουν πως και πότε θα αντιδράσουν , τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά.
Ακόμα, το ζήτημα της κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων με νόμο , που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μια ξεκάθαρα αντεργατική πολιτική και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ακραίες επιλογές που οδηγούν – με μαθηματική ακρίβεια – και επιφυλάσσουν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας.
Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι διαφωνεί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν στην ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας».