1.11.19

Χρονογράφημα - Η Γελουδά

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου 

   Ναϊσκος στ’ ανατολικά της Πάνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από το μοναχό Γαβριήλ. Άλλοτε στη θέση αυτή ήταν πυκνό δάσος με πηγές. Σε μια πηγή έπεσε το πέδιλο της Νύμφης Γελούδως και με υπόγεια διαδρομή ήλθε στην επιφάνεια της Διονυσιακής πηγής.
  Οι αξιαγάπητοι καθηγητές μας ενδιαφέρονταν ανελλιπώς για την καλοπέρασή μας στη << φυλακή >> όπως λέγαμε το σχολείο και έκαναν το παν για να μας ψυχαγωγήσουν. Έτσι μας πήγαιναν εκδρομές σε χώρους μαχών, σε τάφους και σε τύμβους σκοτωμένων ηρώων, τηρούντες σιωπή ιχθύος για τους φονιάδες. Μας πήγαιναν και σε ξωκλήσια πιστεύοντας πως η μαθητική σάρα και μάρα θα ημέρευε βλέποντας τις ασκητικές μορφές των αγίων. Στις εκδρομές αυτές το πάνω χέρι το είχε ο θεολόγος. Τον λέγαμε << άρτο >> γιατί του άρεσε να τον τρώει και να βάζει και  στις τσέπες του όταν ο ιερέας τον φιλοδωρούσε. Ακόμα έψελνε και τρόμαζε το εκκλησίασμα με αδιάλειπτα << γκουχ…γκουχ…γκουχ… >> κατά την ώρα εκτέλεσης του τροπαρίου.
    Μανία του να μας αναγκάζει να λέμε απέξω τα άμφια του επισκόπου. Κι όταν ξεχνούσαμε κάποιο τα επαναλάμβανε αυτός ασθμαίνοντας και φαρσί:  Σάκος, ωμοφόριο, μανδύας, μίτρα, εγκόλπιο, ποιμαντορική ράβδος, σταυρός, επιρριπτάριο, στιχάριο, επιμανίκια, ζώνη και επιγονάτιο. Ύστερα ζωγράφιζε στον πίνακα τη μίτρα και πρόφερε ψαλτιστί << Αμήν >>.
     Στη Γελουδά που πήγαμε μια άνοιξη ήθελε να μας βάλει κήρυγμα. Κοντός και χοντρός ζήτησε ένα πέτρινο << βήμα >> ν’ ανέβει πάνω και να μας βλέπει όλους. Ένας πισωθρανίτης σκράπας αλλά θαυμαστής της ωραίου, προθυμοποιήθηκε να στήσει το πέτρινο << βήμα >>. Όμως την ώρα που ο θεολόγος  έλεγε: <<… αν παραβείτε τις εντολές του θεού θα ρίξει φωτιά να σας κάψει >> κλώτσησε τη σφήνα που είχε βάλει να στερεώσουν οι πέτρες και γκρεμίστηκαν. Στο σωρό πάνω βρέθηκε και ο αξιαγάπητος θεολόγος με σχισμένο παντελόνι και μια μύτη πληγωμένη με χριστιανική υστερία και εθνικό πατριωτισμό.
    Το γέλιο σταμάτησε ο γυμναστής μ’ ένα ηχηρό: << σκασμός! >> και μερικά χαστούκια. Οι άγιοι στις εικόνες το διασκέδασαν κι αυτοί και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος φάνηκε να ανέμισε με νόημα την προβιά του στον αέρα!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου