11.4.19

Συνάντηση Δ. Καφαντάρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη ο  Δ. Καφαντάρης , μαθητές και καθηγητές  του Γυμνασίου Πύλου.

Αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη, τον αιώνιο έφηβο με τα κατηγορηματικά «όχι» στα βιβλία του και τα αδιαπραγμάτευτα «ναι» στη ζωή του για ελευθερία και ελπίδα,  είναι το 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που πραγματοποιείται από 10 έως 14 Απριλίου στη Κωνσταντινούπολη.

Μαθητές από δεκαεννιά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και από το Γυμνάσιο Πύλου, συμμετέχουν στο 7ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης. Η ετήσια γιορτή λογοτεχνίας, που έχει στο επίκεντρό της τα παιδιά τελείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Να σημειωθεί ότι στην αποστολή από το Δήμο Πύλου- Νέστορος συμμετέχουν ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου της Πύλου.

Την έναρξη των εργασιών του 7ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης κήρυξε χθες  ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ την εναρκτήρια ομιλία, με τίτλο «Ο Αντώνης μου», πραγματοποίησε η Ελένη Σαμαράκη, σύζυγος του Αντώνη Σαμαράκη.

 Στο  χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης μεταξύ άλλων σημείωσε: « Είχα την χαρά να τον γνωρίσω πριν χρόνια, έναν άνθρωπο απλό , φιλικό ένα «μεγάλο» παιδί και πραγματικά μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αγάπη του για τον τόπο, για την Πύλο, για την Πύλο μας όπως έλεγε, για αυτό τον τόπο που γράφει ιστορία εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την εποχή του Νέστορα, μέχρι την Ναυμαχία του Ναβαρίνο. Αλλά και με τους ανθρώπους του, που ακόμα και σήμερα γράφουν την δική τους σύγχρονη ιστορία.  Αυτόν τον τόπο αγαπούσε και εμείς αυτόν τον τόπο υπηρετούμε. Γι’ αυτό ο τόπος και οι άνθρωποι του τον τίμησαν δίνοντας στο πρώτο δημοτικό σχολείο της πόλης μας το όνομά του. Παράλληλα το όνομα του δόθηκε τιμής ένεκεν στην οδό που βρίσκεται το Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης μας και φυσικά να αναφέρω το σημαντικότερο, την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη. Όχι ότι το είχε ανάγκη αλλά για μας ήταν το ευχαριστώ για αυτά τα οποία έγραφε για την Πύλο, για τα παιδιά μας. Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε σήμερα από δω , και εγώ ως εκπρόσωπος της τοπικής μας κοινωνίας, του δήμου Πύλου - Νέστορος, της αυτοδιοίκησης της χώρας μας, ως Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και τα παιδιά και οι καθηγητές του Γυμνασίου της Πύλου μας, που είναι εδώ για να τιμήσουν τον Πύλιο Αντώνη Σαμαράκη.»

Εν τω μεταξύ την επιθυμία του να επισκεφθεί τον Δήμο Πύλου- Νέστορος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε προγραμματισμένη  συνάντηση που είχε μαζί του ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, το πρωί πριν την έναρξη του συνεδρίου, στο Πατριαρχείο. Ο  Οικουμενικός Πατριάρχης  μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την περιοχή αναφερόμενος στην ιστορία της αλλά και στις φυσικές της ομορφιές. Επίσης καλά ενημερωμένος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Δήμου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχάρη τον Δήμαρχο για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει . Από την πλευρά του ο κ. Καφαντάρης  αφού τον συνεχάρη για το μεγάλο έργο το οποίο επιτελεί,  του έδωσε το Λεύκωμα του Δήμου Πύλου- Νέστορος   και  επεσήμανε  ότι θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο να τον φιλοξενήσει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου