10.4.19

Το σκόρδο καταπολεμά τα προβλήματα μνήμης

Μπορεί να μας μυρίζει πολύ και να μας απωθεί, φαίνεται όμως πως η κατανάλωσή του αποτελεί σημαντικό παράγοντα που θωρακίζει τη μνήμη, ενώ έχει και αντιγηραντική δράση

Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να επηρεάσει τη δράση των βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τα προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Η ευεργετική επίδραση προέρχεται από το αλλυλο-σουλφίδιο, έναν παράγοντα του σκόρδου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το αλλυλο-σουλφίδιο που περιέχεται στο σκόρδο θα μπορούσε να συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία κατά τη γήρανση», αναφέρουν ο επικεφαλής της έρευνας Jyotirmaya Behera και η Neetu Tyagi, αμφότεροι διδάκτορες στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ.
Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών. Μάλιστα αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σημαντικότητα αυτών των μικροοργανισμών στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, ενώ λιγότερες μελέτες έχουν γίνει για την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στις αλλαγές που επέρχονται στην υγεία λόγω της γήρανσης.
«H ποικιλία του μικροβιώματος του εντέρου μειώνεται στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μία περίοδο της ζωής όπου οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον αναπτύσσονται και οι γνωστικές ικανότητες φθίνουν», δήλωσε η Tyagi. «Θέλουμε να καταλάβουμε περισσότερο πώς οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου σχετίζονται με τη γνωστική φθορά που επέρχεται με τη γήρανση».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν, δια του στόματος, αλλυλο-σουλφίδιο σε ποντίκια ηλικίας 24 μηνών – το αντίστοιχο ανθρώπων ηλικίας 56-69 ετών. Συνέκριναν αυτά τα ποντίκια με άλλα αντίστοιχης ηλικίας και άλλα κατά πολύ νεότερα που δεν λάμβαναν συμπλήρωμα αλλυλο-σουλφιδίου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα γηραιότερα ποντίκια που έλαβαν το συστατικό του σκόρδου είχαν καλύτερη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη μνήμη καθώς επίσης και πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου συγκριτικά με τα ποντίκια ίδιας ηλικίας που δεν λάμβαναν την ίδια θεραπευτική αγωγή. Η χωρική μνήμη είχε επίσης επιδεινωθεί στα ποντίκια 24 μηνών τα οποία δεν έλαβαν αλλυλο-σουλφίδιο.
Περαιτέρω πειράματα αποκάλυψαν πως η μειωμένη γονιδιακή έκφραση του Νατριοουρητικού Παράγοντα Νευρωνικής Προέλευσης (NDNF) στον εγκέφαλο ήταν πιθανά υπεύθυνη για τη γνωστική φθορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποντίκια που λάμβαναν τον παράγοντα του σκόρδου παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης NDNF. Επιπρόσθετα μία ανασυνδυασμένη πρωτεϊνική θεραπεία με NDNF στον εγκέφαλο μείωσε τη γνωστική ικανότητα των ποντικιών μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία δεν λάμβαναν τον παράγοντα του σκόρδου.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν πως το αλλυλο-σουλφίδιο παράγει υδροθείο – ένα μόριο το οποίο προστατεύει από τις εντερικές φλεγμονές στην εντερική κοιλότητα.
Γενικά, τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η πρόσληψη αλλυλο-σουλφιδίου ενισχύει τη μνήμη διατηρώντας υγιή τα βακτήρια του εντέρου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διεξάγουν πειράματα που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της γνωστικής φθοράς και εξετάζουν πώς το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιγηραντική θεραπεία.


ygeiamou.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου