31.1.20

Αντιδράσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από την ΕΕ απόψε στις 23:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) δίνοντας τέλος σε 47 χρόνια παρουσίας του στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ παγκοσμίως.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα σχόλια Βρετανών και άλλων Ευρωπαίων πολιτικών και δημόσιων προσώπων για την αποχώρηση της Βρετανίας:

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ (Βρετανός πρωθυπουργός)
"Η δουλειά μας ως κυβέρνησης, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την πάω μπροστά. Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή. Αυτή είναι η στιγμή που ξημερώνει και ανεβαίνει η αυλαία σε μία νέα πράξη. Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής".

ΤΖΕΡΕΜΙ ΚΟΡΜΠΙΝ (Βρετανός αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών)
"Η θέση της Βρετανίας στον κόσμο θα αλλάξει. Το ερώτημα είναι ποιά κατεύθυνση παίρνουμε τώρα. Μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες για να αναπτύξουμε το εμπόριο, να βελτιώσουμε τα δικαιώματα και τις προστασίες, να επενδύσουμε στις κοινότητές μας, να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής καταστροφής, να καταπολεμήσουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθήσουμε την ειρήνη. Μπορούμε να χτίσουμε μια αληθινά διεθνιστική, ποικιλόμορφη και εξωστρεφή Βρετανία. Ή μπορούμε να στραφούμε προς το εσωτερικό και να ανταλλάξουμε τις αξίες, τα δικαιώματα και τις προδιαγραφές για να εξασφαλίσουμε βιαστικά διευθετημένες, μονόπλευρες συμφωνίες εμπορίου με εξίσωση προς τα κάτω με τον Ντόναλντ Τραμπ και με άλλους".

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ (πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
"Είναι μια ιστορία για παλιές φιλίες και για νέα ξεκινήματα τώρα. Είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα, αλλά ανυπομονώ για το επόμενο στάδιο", δήλωσε στην τηλεόραση του BBC. Αναφορικά με μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, σχολίασε: "Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, αλλά θέλουμε να είμαστε οι στενότεροι φίλοι και εταίροι που μπορείτε να φανταστείτε".

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ (Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit)
"Σήμερα οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα εκατομμύρια των Βρετανών πολιτών που είναι λυπημένοι, όπως είμαστε και εμείς σήμερα", δήλωσε στο BBC TV.

ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ (Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ)
"Ο βρετανικός λαός ήθελε να ξεφύγει από την τυραννία των Βρυξελλών. Ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις. Το θέλουμε και εμείς αυτό για τους Βρετανούς", δήλωσε στην Daily Telegraph.

ΣΑΪΜΟΝ ΚΟΒΕΝΙ (Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών)
"Από την άποψη της Ιρλανδίας, σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα", δήλωσε στο Sky News. "Φυσικά αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την απόφαση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση μας παραμένει αμετακίνητη: πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια απόφαση με την οποία είναι όλοι χαμένοι. Πιστεύουμε ότι η θέση της Βρετανίας στον κόσμο θα είναι υποβαθμισμένη επειδή δεν θα έχει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την παρουσία της στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα είναι αποδυναμωμένη χωρίς μια χώρα τόσο μεγάλη όσο το Ηνωμένο Βασίλειο".

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ (Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Βρετανίας)
"Προφανώς και πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για την χώρα μας", δήλωσε στο Sky News ο Κάμερον, ο οποίος το 2016 διενήργησε το δημοψήφισμα με το ερώτημα 'ναι ή όχι στο Brexit'. "Είχα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και γνώριζα ότι θα έρθει αυτή η ημέρα. Είμαστε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο...μπορούμε να καταστήσουμε επιτυχή την επιλογή μας αυτή και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα πράξουμε".

ΤΖΑΣΤΙΝ ΓΟΥΕΛΜΠΙ (Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι)
"Για να κάνουμε λειτουργικό το μέλλον μας, θα πρέπει να το κάνουμε μαζί. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για την χώρα μας, όσο μεγάλες κι αν είναι οι διαφορές μας στο να το πετύχουμε αυτό, να έχουμε μια κοινή ελπίδα για αυτό που θέλουμε να συμβεί και αυτό που θέλουμε να κάνουμε στα επόμενα χρόνια. Ο Ιησούς είπε ότι 'ένα βασίλειο διχασμένο δεν μπορεί να σταθεί' ".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου