30.1.20

Αύριο αλλάζει η Ευρώπη - Φεύγει η Μ. Βρετανία

Είναι πλέον γεγονός. Χρειάστηκαν συζητήσεις κι επαφές σε όλα τα επίπεδα επί τριάμισι χρόνια, πολύωρες θυελλώδης  συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο, διαγραφές, αλλαγές κυβερνήσεων και ένα  δημοψήφισμα (Ιούνιος 2016) μέχρι να φτάσει η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου που η Μεγ. Βρετανία γίνεται το πρώτο κράτος που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει ο δημοσιογράφος Αντ. Χαζάπης
(στοιχεία από τον SKAI.gr)

Τα ρολόγια θα δείχνουν μία μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, - 11 τη νύχτα τοπική ώρα, της Παρασκευής προς Σάββατο 31 Ιανουαρίου-  και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα είναι οριστική.
Με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον και οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών, καλύπτεται το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρηματικό πόσο που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο έναντι  υποχρεώσεων και το θέμα της ρύθμισης των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε οριστικά στις 22 Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο και στις 29 του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δέκα μήνες λιγότεροι στη διάθεση Λονδίνου και Βρυξελλών να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική και όχι μόνο σχέση τους.
Η συμφωνία δίνει δικαίωμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά ένα ή δύο έτη, εφόσον το Λονδίνο το αποφασίσει έως το τέλος Ιουνίου, αλλά το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης καθιστά παράνομη μια τέτοια απόφαση, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Τζόνσον να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με την ΕΕ.
Από 1ης Φεβρουαρίου θεωρητικά τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, καθώς η χώρα παραμένει μέλος της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Οι όποιες αλλαγές θα καθορίζονται από τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση και παραπέμπονται για την 1η Ιανουαρίου 2021.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου