16.1.20

Η εκτεταμένη χρήση κινητού μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο αποφάσισε Ιταλικό δικαστήριο

Εφετείο στο Τορίνο της Ιταλίας έκρινε ότι η εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο διατηρώντας την απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας του 2017 μετά την προσφυγή πολίτη με καλοήθη όγκο στο ακουστικό νεύρο.
 
Ο Ρομπέρτο Ρομέο εργαζόταν στην Telecom Italia και χρησιμοποιούσε το κινητό του για 4-5 ώρες την ημέρα. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι υπάρχει σχέση με την κατάσταση της υγείας του.
Σύμφωνα με την απόφαση : «Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ρόλος αιτίου-αιτιατού στην έκθεση του ανθρώπου σε ραδιοσυχνότητες από κινητό τηλέφωνο και στην ασθένεια που αναπτύχθηκε».
Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε μελέτες 2 γιατρών σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος όγκων στον εγκέφαλο για όσους μιλούν για 30 λεπτά την ημέρα στο κινητό τους τηλέφωνο για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.
Το 2017 η απόφαση του δικαστηρίου της πόλης Ιβρέα ήταν η πρώτη σε όλο τον κόσμο που επικαλούνταν σχέση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τους όγκους στον εγκέφαλο. Τότε είχε αντιδράσει έντονα κι ο πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας ο οποίος το 2019 σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες είχε δημοσιοποίησει έκθεση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις, πως η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει την πιθανότητα για κακοήθεις ή καλοήθεις όγκους.
To ίδιο επικαλείται κι ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, αλλά δηλώνει πως σέβεται την απόφαση των δικαστών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου