12.3.20

Χωρίς υπευθυνότητα μας περιμένει το χάος

Αυτή την στιγμή έχει σημασία να κατορθώσουμε να σταματήσουμε τον ρυθμό εξάπλωσης του Κορονοϊού. 
Αν φτάσουμε στο σημείο της Ιταλίας, τότε θα είναι αργά για όλους μας.
Τι κάνουμε; 
Απλά πράγματα!
 Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Μια φορά στην ζωή μας ας αποδεχτούμε ότι δεν τα ξέρουμε όλα και ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. 
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας είναι μπροστά μας.
Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε για ποιόν λόγο δεν πάμε στο Καρναβάλι όταν οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν πρέπει να πάμε. Οι προσεγγίσεις του τύπου «είχαμε ανάγκη να ξεσκάσουμε» είναι απόδειξη ότι δεν είμαστε και εξυπνότερος λαός στον κόσμο. «Πιο επικίνδυνος από τον Κορονοϊό είναι ο πανικός», μας έλεγαν οι γνωστοί άγνωστοι της αιώνας αμφισβήτησης, υπονοώντας ότι τα μέτρα που λήφθηκαν πριν μερικές μέρες ήταν για λόγους... αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Προχτές ανακοινώθηκε το
κλείσιμο των σχολείων. Δεν ήταν εύκολη αυτή η απόφαση. Λοιπόν! Το μέτρο θα αποδειχτεί ανώφελο αν οι νέοι μας δεν καταλάβουν ότι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πηγαίνουν αντί για το σχολείο στις καφετέριες. Μπορεί οι ίδιοι να μην κινδυνεύουν όσο οι πατέρες και οι μητέρες τους, αλλά θα είναι επώδυνο να το μάθουν αυτό με τον σκληρό τρόπο.
Οι άνθρωποι που απασχολούνται στην Υγεία έχουν να λένε για τον χαμηλό βαθμό επιφυλακής των ίδιων των πολιτών: «Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχει πιθανότητα να συμβεί στους ίδιους, ενώ αρκετοί δείχνουν να αγνοούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των συμπολιτών τους. Το προσωπικό αντιδρά και δικαιολογημένα μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η οποία δείχνει ένα σοβαρό έλλειμμα παιδείας και κοινωνικής υπευθυνότητας». Αυτό μας είπε ο διευθυντής μιας μεγάλης δημόσιας κλινικής των Αθηνών, επισημαίνοντας ότι είμαστε ως κοινωνία τρομαχτικά απροετοίμαστοι γι αυτό που θα συμβεί.
Είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε για μία έστω φορά πειθαρχημένα αυτά τα οποία μας λένε οι ειδικοί. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Αθήνα έχει μόλις 11.500 κρεβάτια στα νοσοκομεία της και ότι σε αυτά ήδη φιλοξενούνται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας; Ότι δεν υπάρχει σύστημα υγείας στον κόσμο που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Και ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι άρρωστοι από τον νέο ιό, αλλά και εκείνοι που ήδη βρίσκονται στα νοσοκομεία με οποιαδήποτε άλλη αφορμή. Και θα μπορεί άραγε το νοσοκομείο να δώσει βοήθεια σε έναν ασθενή με έμφραγμα αν την ίδια ώρα δεν θα έχει κρεβάτια για τους ασθενείς της νέας επιδημίας;
Κάθε τι που κάνουμε δεν αφορά μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά όλους. Τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, τους συμπολίτες μας. Θα είμαστε υπεύθυνοι απέναντί τους;
 
 
Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου