2.7.15

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΟΛΑΦΟΣ από τον Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας δεν θέλει καμία συμφωνία - Για μόλις 60 εκατ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε»


Κόλαφος ο Γιούνκερ: «Ο Τσίπρας δεν θέλει καμία συμφωνία - Για μόλις 60 εκατ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε»


Σημαντικές αποκαλύψεις για το δραματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, δίνει στη δημοσιότητα το Politico, με δημοσίευμά του στο οποίο, επικαλείται δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην σύσκεψη ότι «ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει την συμφωνία με τους δανειστές για ιδεολογικούς λόγους αφού την Παρασκευή που σταμάτησε η διαπραγμάτευση η διαφορά των δύο πλευρών ήταν μόλις 60 εκατ ευρώ», ενώ επέρριψε ευθύνες και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, σημειώνοντας πως «Ο Βαρουφάκης μπλόκαρε την συμφωνία, αποσύροντας τους διαπραγματευτές».

Ο Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά « Ήμασταν έτοιμοι να επισπεύσουμε κονδύλια της ΕΕ στη διάθεση της Ελλάδας και η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε την προσφορά, κίνηση που μας έπεισε ότι δεν  ενδιαφερόταν για μια συμφωνία και ο λόγος είναι καθαρά ιδεολογικός.» Το κλίμα στην συζήτηση ήταν τεταμένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico και των δημοσιογράφων Tara Palmeri and Antoine Sander , ενώ ο Γιούνκερ εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τις πράξεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη, αφού όπως ισχυρίστηκε άλλαζαν συνεχώς σκόπιμος όλους τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να κάνουν μια συμφωνία αφού δεν είχε καμία σημασία πόσο θα καμφθούν οι απαιτήσεις των θεσμών.
Το γραφείο τύπου του κ. Γιούνκερ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Politico για να σχολιάσει το άρθρο αλλά ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση μόνο ότι οι Έλληνες δεν είχαν «τη βούληση να κλείσει" μια συμφωνία. «Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για ό,τι συνέβη, αναφέρει μια πηγή απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ήταν παρών στην συνεδρίαση ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εαν δεν έχουμε μια συμφωνία είναι σαφώς για ιδεολογικούς λόγους, επειδή οι δημοσιονομικές διαφορές δεν ήταν μεγάλες." Σύμφωνα με την πηγή, ο Γιούνκερ είπε επίσης «χωρίς ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει ότι η Ελλάδα αφήνει το ευρώ.»
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει ένα σχέδιο για τη Δευτέρα, ανάλογα με το πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες, αλλά δεν επεκτάθηκε. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ είπε στα μέλη του κόμματος ότι πίστευε επίσης ότι ο Αλ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να βρεθεί μια λύση, για ιδεολογικούς λόγους.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ ο Manfred Weber είπε στα μέλη του κόμματος ότι πίστευε επίσης ότι ο Αλ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να βρεθεί μια λύση, για ιδεολογικούς λόγους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΛΚ Huegel.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου