«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

21.12.16

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ !!!ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΓΑ

Απόφαση ΣΟΚ που αίρει οριστικά και αμετάκλητα από 1/1/2017 την προστασία από κατασχέσεις για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ πήραν ΙΚΑ και ΟΓΑ για περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά της τάξης των 1.000 ως 3.500 ευρώ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». 
Την ίδια ώρα, το ΙΚΑ με εγκύκλιο βόμβα τινάζει στον αέρα τις όποιες μεταβιβάσεις γίνονται στην αγορά ακινήτων, καθώς πλέον θα μπορεί να «κατάσχει» τα οφειλόμενα ποσά που του οφείλουν οι πωλητές κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου, ακόμη κι αν οι οφειλέτες του είναι συνεπείς σε ρύθμιση χρεών! Έτσι, με βάση την απόφαση του ΙΚΑ και του ΟΓΑ όλα τα χρέη φυσικών ή και νομικών προσώπων κάτω των 5.000 ευρώ μεταφέρονται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το ΚΕΑΟ από 1/1/2017 βάσει μνημονιακής δέσμευσης, θα είναι αρμόδιο και για την είσπραξη χρεών κάτω των 5.000 ευρώ με κύριο μέσο τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.
Στους οφειλέτες των Ταμείων με χρέη ως 5.000 ευρώ, μέχρι σήμερα, δεν λαμβάνονταν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ε.Τ», το σύνολο των χρεών που μεταβιβάζονται με τις αποφάσεις των δύο ταμείων στο ΚΕΑΟ ξεπερνά τα 2,5 δισ., με τα 2,2 δισ. να προέρχονται από το ΙΚΑ και τα 300 εκατ. από τον ΟΓΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ έλαβε την απόφαση αυτή την 1η Δεκεμβρίου και έτσι οι οφειλέτες θα λάβουν αρχικά τα σχετικά ειδοποιητήρια και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες για να κάνουν τη ρύθμιση. Αν δεν την κάνουν, θα ακολουθεί η έναρξη της διαδικασίας κατάσχεσης και μπλοκαρίσματος λογαριασμών από τους υπαλλήλους του ΚΕΑΟ.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των δύο ταμείων ελήφθησαν μετά από ερώτημα του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ενόψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική - βάσει Μνημονίου - μεταφορά όλων των χρεών των ταμείων στο ΚΕΑΟ απο την πρώτη ημέρα του νέου έτους. «ΜΠΛΟΚΟ» στις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες Με εγκύκλιο βόμβα το ΙΚΑ θα παίρνει τα χρωστούμενα από τους οφειλέτες του (ακόμη κι αν είναι συνεπείς στη ρύθμιση) κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων (πλην γονικής παροχής και δωρεάς).
Η κατάσχεση θα επιβάλλεται και στην περίπτωση που το τίμημα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Για παράδειγμα, αν ένας πωλητής έχει ρυθμίσει οφειλή 20.000 ευρώ και ο αγοραστής παίρνει δάνειο για να αγοράσει το ακίνητο με 50.000, τότε τα 20.000 θα πηγαίνουν στα χρέη!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου